Završio natječaj Moja zajednica za društvena poduzeća

Nakon što je prema odabiru stručne komisije deset finalista natječaja pohađalo radionice na teme “Poduzetnička spremnost i procjena poduzetničke ideje”, “Istraživanje tržišta, marketing i poslovanje“ te “Financije, analize rizika, društvenog utjecaja i izrada poslovnog plana”, sredinom ožujka održane su završne prezentacije njihovih poslovnih planova. Komisija je odabrala pet dobitnika natječaja Moja zajednica koji su najviše zadovoljili kriterije opravdanosti, tržišnog potencijala i održivosti, a od kojih će svatko dobiti financijsku potporu u iznosu od po 7500 eura, u kunskoj protuvrijednosti. Ovogodišnji dobitnici donacija i opis projekta:

-Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR Hrvatske), Koprivnica – projekt: Teretnim biciklom do održive zajednice Glavni cilj ovog projekta je u 2014. godini uspostaviti besplatan sustav za skupljanje otpadnog papira teretnim biciklima od vrata do vrata u prigradskim naseljima i okolnim mjestima Koprivnice. Namjera je teretnim biciklima skupiti 360 tona otpadnog papira (što je 6.120 stabala), spriječiti emisije 87 tona stakleničkih plinova (CO2), stvoriti dva nova radna mjesta za dugotrajno nezaposlene i marginalizirane društvene skupine te omogućiti besplatnu uslugu skupljanja otpadnog papira teretnim biciklima 10.000 kućanstava u Koprivnici i okolici.

-Udruga za mlade Alfa Albona, Labin – projekt: Zgrada društvenog poduzetništva Projekt “Zgrada društvenog poduzetništva” jest prenamjena bivšeg učeničkog doma u hostel za mlade s dodatnim sadržajima. Plan prenamjene obuhvaća osnivanje hostela za mlade s 56 ležajeva raspoređenih u 2-krevetne i 4-krevetne sobe, s uključenim posluživanjem doručka i dodatnim sadržajima namijenjenim mladim i aktivnim gostima, te polivalentne dvorane sa 100 sjedećih mjesta za organizaciju edukacija, konferencija i seminara.

-Autonomni centar – ACT, Čakovec – projekt: Domače jelo – restoran & catering & trgovina Udruga Autonomni centar – ACT već nekoliko godina intenzivno razvija lokalna društvena poduzeća a njezin rad nadopunit će socijalna poljoprivredna zadruga Domači vrt te prijavljeni društvenopoduzetnički pothvat – restoran/catering/trgovina s lokalnom/organskom hranom. Za potrebe ovog projekta koristit će se lokalne organski/biodinamički proizvedene namirnice i materijali bez štetnog utjecaja na prirodu te će se kroz projekt uključiti marginalizirane skupina (naročito osobe s invaliditetom) na tržište rada kroz edukacijsko-rehabilitacijsko-radne procese u organizaciji.

-Socijalna zadruga Pružimo ruke Bjelovar – projekt: Ceker za laptop Zadruga teži uspostaviti stabilno poslovanje i održivi razvoj kroz pružanje socijalno uslužnih djelatnosti (edukacije, stručno osposobljavanje za različite socijalno isključene skupine) te djelatnosti proizvodnje, plasmana i razvoja proizvoda od ekoloških materijala – proizvodnju pletenih torbi od komušine, šivanje, pletenje i izradu ručnih radova, suvenira i slično (kulturna baština). Misija je stvarati uvjete i omogućiti veću razinu socijalizacije žena žrtava obiteljskog nasilja i nezaposlenih žena, s ciljem bolje uključenosti u društvenu zajednicu.

-Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec – projekt: osnivanje društvenog poduzeća Izvor d.o.o. Cilj poslovnog poduhvata je otvaranje poduzeća za zapošljavanje osoba s invaliditetom koje će se baviti proizvodnjom kožnate galanteriju za korporativni sektor i turiste. Također, u okviru ovog projekta koristit će se ostaci kože (dobiveni od ovlaštenog skupljača ostataka kože) te će se na taj način zaštiti okoliš.

Podsjetimo Udruga se natjecala na ovom natječaju te je ušla među 10 finalista.

Natječaj “Moja zajednica” za razvoj društvenog poduzetništva u 2013.