Veliko hvala herojskim sredinama

Iz Zadarskog lista prenosimo članak autorice Anite Ćustić o obilježavanju Spomen dana na Vukovar.

U 30 gradova distribuirano je 1.700 svijeća, koje su sinoć u isto vrijeme zapalili građani i učenici osnovnih i srednjih škola. Svijeće su tako jučer stajale na Narodnom trgu, a svaki je zainteresirani prolaznik imao priliku zapaliti barem jednu.

U sklopu projekta koji udruga “Prijatelji” iz Metkovića provodi već šestu godinu zaredom, a kojemu se ove godine priključila i zadarska Udruga tjelesnih invalida,  na Narodnom trgu te u u dvorištima zadarskih osnovnih i srednjih škola bilo organiziramo paljenje svijeća u spomen na pad Vukovara i Škabrnje. Riječ je o projektu pod nazivom “Spomen dan na Vukovar i Škabrnju”, koji je spomenuta udruga započela u Metkoviću. U sklopu projekta organizirana je izrada i distribucija svijeća izrađenih u radionici koja zapošljava osobe s invaliditetom.

Ove godine je u 30 gradova, uz tehničku pomoć Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije distribuirano 1.700 svijeća, koje su sinoć u isto vrijeme zapalili građani i učenici osnovnih i srednjih škola. Svijeće su tako tijekom četvrtka stajale na Narodnom trgu, a svaki je zainteresirani prolaznik imao priliku zapaliti barem jednu. Samo rijetki koji su uočili velika dva plakata i nekoliko zapaljenih svijeća nisu poželjeli učiniti isto.

Organizaciju cijelog projekta, kojemu su se u Zadru priključile sve gradske osnovne škole te Gimnazija Vladimira Nazora i Pomorska škola, financiralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. No, s obzirom da ovaj projekt ima i humanitarni karakter, iako su svijeće besplatne, učenici i djelatnici svih škola koji su se priključili projektu pozvani su da akciju oplemene slobodnim donacijama učenika i nastavnika te eventualno prikupljena sredstva uplate na žiro-račun zaklade “Kap za slap” iz Splita, a koja će se u dogovoru s čelnicima Općine Škabrnja i Grada Vukovara dodijeliti potrebitim u tim sredinama.

Cilj ovog projekta je da svijeće koje će se paliti pošalju jednu konkretnu poruku zajedništva građanima Hrvatske, te pokažu da samo jedno malo upaljeno svjetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su ostavili svoje živote da bi svima danas bilo bolje. Za Škabrnju i Vukovar koji su dali sebe za slobodu Hrvatske, za svako dijete kojemu je ukradeno djetinjstvo i za svaku majku koja je izgubila svoje najmilije, za jedno veliko hvala herojskim sredinama.