Udruga Prijatelj preuzela Centar za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću

Ugovor o korištenju prostora Centra za djecu s poteškoćama u razvoju potpisali su jutros u Metkoviću župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’ Metković Nikola Popovac. Potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, županijska pročelnica za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo, gradonačelnici i načelnici iz doline Neretve te ostali dionici koji se u svome radu susreću s djecom i osobama s poteškoćama.

Centar za djecu s poteškoćama smješten je u neiskorištenome dijelu zgrade Dnevne bolnice Metković, a u njemu će se pružati usluge djeci s poteškoćama u razvoju iz Metkovića i doline Neretve, ali i iz ostalih dijelova Dubrovačko-neretvanske županije. Centar će, između ostaloga omogućiti ranu detekciju problema te ranu intervenciju, a usluge će pružati terapeuti Udruge ‘Prijatelj’ koja je izabrana putem javnoga natječaja. Vrijednost investicije je 450 tisuća eura. Veći dio sufinancira Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Metković participira s 33 tisuće eura, a dio sredstava je osigurano putem natječaja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te donacije PBZ-a.

„S velikim zadovoljstvom sam danas s Udrugom ‘Prijatelj’ potpisao Ugovor o korištenju prostora Centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Među brojnim projektima koje radi Dubrovačko-neretvanska županija, uz veliku potporu Vlade RH, ovo je jedan od financijski ne toliko velikih, međutim, emotivno ga doživljavamo kao jedan od najvažnijih. Naša Udruga ‘Prijatelj’ čiji je rad i dosada prepoznat, otvorenjem Centra imat će najbolje moguće uvjete za rad, a znatno će olakšati našim malih sugrađanima s poteškoćama te njihovim roditeljima. Nakon projekta ‘Dva skalina’ u Dubrovniku, planiramo još dva ovakva centra na području Županije. Naime, iz Programa Vlade RH za razvoj otoka, kandidirana su dva slična projekta – u Putnikovićima i Gradu Korčuli te vjerujem da će se realizirati, s obzirom da su osigurana sredstva iz toga Programa“, kazao je župan Dobroslavić.

Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj Metković osnovana je 2003. godine te više od 20 godina brine o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama, provodi različite projekte te zapošljava osobe s invaliditetom. Udrugu čini stručni, rehabilitacijski i administrativni tim koji se sastoji od djelatnika različitih struka, iskustava i profesija.

„Usluge koje ćemo pružati u centru su logopedske, radna terapija, neurofeedback terapija, senzorna terapija i defektološke usluge. Mi trenutno imamo sedam zaposlenih terapeuta, a sukladno potrebama, a potreba je u dolini Neretve sve više, ići ćemo i u daljnje zapošljavanje stručnoga kadra. Ovo je mnogo opremljeniji prostor nego što smo dosada imali. Korisnici, a posebice naši terapeuti će biti iznimno zadovoljni i jednostavno – ovo je poboljšanje rada za sve nas“, istaknuo je predsjednik Udruge ‘Prijatelj’ Nikola Popovac.

Projektom je zadovoljan i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

„Iznimno sam sretan što se danas u Metkoviću otvorio Centar za djecu s poteškoćama. Složio bi se sa županom koji je rekao kako mu je ovo jedan od najdražih projekata. Nažalost, u Metkoviću i dolini Neretve imamo sve veći broj djece s poteškoćama u razvoju, a upravo će ovaj Centar toj djeci omogućiti ranu detekciju i najvažnije – ranu intervenciju. Zahvalio bih se Županiji, Županu i Ministarstvu na ovome projektu te želim čestitati Udruzi Prijatelj, gospodinu Popovcu te ostalim djelatnicima koji su zaista dobili kvalitetan prostor za rad“, kazao je gradonačelnik Milan.

Preuzeto s www.metkovic.hr