Udruga Prijatelj izrađuje neretvanske suvenire

Povodom međunarodnog Dana invalida, udruga Prijatelj, koja okuplja invalidne osobe iz čitave doline Neretve za posjetitelje je otvorila vrata svoje radionice, gdje se izrađuju prigodni suveniri i svijeće. Prijatelj okuplja tridesetak uglavnom invalida, kojima je ovakav rad zapravo jedan od oblika psihosocijalne rehabilitacije, a rukotvorine, koje su postale prepoznatljiv suvenir Metkovića i doline Neretve prodaju se na prigodnim štandovima te u suvenirnici udruge u Sportskoj ulici.

Osim standardnih suvenira vezanih uz Neretvu i okolicu invalidi izrađuju prigodne rukotvorine, religijske suvenire, anđele, suvenire od keramike i konfete a trenutačno dominira božićna tematika. Izlijevaju se jaslice, ovčice, Sveta obitelj, Marija, Josip i Isus. Najprije se napravi smjesa od gipsa koja se zatim izlijeva u kalupe gdje se suši. Zatim se figurice obrađuju i na kraju slijedi završna obrada, bojanje i glazura.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom ove se godine obilježava pod motom “Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima”. Predsjednik udruge Antiša Puljević, istaknuo je ovom prigodom iznimno dobru suradnju sa gradskom upravom Metkovića, Centrom za socijalnu skrb te Zavodom za zapošljavanje, koji sudjeluje u projektu zapošljavanja invalidnih osoba.

– Udruga se izborila za svoje mjesto u društvu. Pomoć dobivamo od grada, županije i države. Dogodine nas čekaju teški dani jer su dotacije iz proračuna smanjene ali s obzirom na naše aktivnosti mislimo prebroditi sve poteškoće, zaključio je Puljević.

Stanislav Soldo/Dubrovački.hr