Udruga Dobra predstavila projekt “Ja iz ove zemlje ne idem!”

Udruga Dobra danas je u Hotelu Narona predstavila projekt Ja iz ove zemlje ne idem! putem kojeg je posao pružanja pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama dobilo 15 žena iz ranjivih skupina na tržištu rada.

Projekt Ja iz ove zemlje ne idem! financira se putem Europskog socijalnog fonda u iznosu od oko 2 700 000 kuna u sklopu poziva Zaželi – Program zapošljavanja žena. Nositelj projekta je Udruga Dobra, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Centar za socijalnu skrb Metković, Udruga osoba sa invaliditetom Prijatelj iz Metkovića te Općina Zažablje, Općina Pojezerje i Grad Metković. Uz Metković i navedene općine, projekt će se provoditi i u Općini Slivno.

Projekt će trajati 30 mjeseci, od kojih će žene biti zaposlene 24 mjeseca, a pomoć će primiti 75 nemoćnih i starijih osoba na teško dostupnim i ruralnim područjima.

Simona Pavlović, koordinatorica projekta iz Udruge Dobra, rekla je da će uz pružanje pomoći krajnjim korisnicima, zaposlene žene na kraju programa biti osposobljene i same se baviti gerontologijom.

– Specifičan cilj je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 15 teže zaposlivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Tijekom ovog proketa žene koje će biti uključene u cjelokupne projektne aktivnosti proći će jednu vrstu osposobljavanja koje se zove Poslovanje u malom poduzetništvu na području gerontologije i s time će na završetku ovoga projeka imati i priliku i nova znanja i vještne u vezi obrta, kako otvoriti obrt, kako se baviti gerontologijom i kako pomoći starijim i nemoćnim osobama – kazala je Pavlović tokom predstavljanja projekta.

Dasen Jasprica, pročelnik Hrvatskog  zavoda za zapošljavanje –  Područni ured Dubrovnik, rekao je da je projekt nastavak uspješnih javnih radova koji su također pružali pomoć starijim i nemoćnim osobama te da će osobe zaposlene putem projekta primati minimalnu plaću.

– Radi se o jednom zaista hvalevrijednom projektu koji angažira žene sa tržišta rada koje imaju otežan pristup zapošljavanju, koje imaju najviše srednju stručnu spremu, a mogu imati i nižu. Projekt je nastavak javnog rada na istu temu zapošljavanja žena pomaganjem staračkim obiteljima koje pokazuje izvrsne rezultate i izvrstan interes. (…) U pitanju su europska sredstva i troškovi se financiraju u stopostotnom iznosu. To su roškovi bruto plaće na razini minimane plaće, financira se prijevoz, ukoliko ga ima do posla i s posla, obrazovanje ukoliko budu postojale takve potrebe za ovu ciljanu skupinu i financira se 200 kuna mjesečno po obitelji koja je korisnik programa za potrebštine, kao što su sanitarna sredstva i slično. Može se čak i omogućiti onima kojima je bicikl prijevoz do korisnika da im se kupi bicil ukoliko javnog prijevoza nema – rekao je Jasprica.

Kazao je i da je da postoji mogućnost za još sličnih projekata na području Metkovića, Opuzena, Korčule i Pelješca.

Načelnik Općine Pojezerje Borislav Dominiković pohvalio je dosadašnji rad Udruge Dobra i izrazio je pozitivan stav prema projektu.

– Znam što to znači za naše ljude i ta staračka domaćinstva kojima je potrebna pomoć. Mislim da će (Udruga Dobra) ovim programom biti, kao i do sada, od velike pomoći našim ljudima – rekao je Dominiković.

Lara Šiljeg, viša stručna suradnica za EU fondove pri Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Metkovića rekla je da Grad Metković radi na još jednom projektu u sklopu poziva Zaželi u kojem bi se trebalo zaposliti još 35 žena s područja Metkovića i Općine Kula Norinska.

– Ovo je izvanredan rezultat za Grad Metković i Udrugu Dobra jer je riječ od 50 žena koje će imati plaću dvije i po godine. Zajedničkim snagama ćemo pomoći tržištu rada – rekla je Šiljeg obraćajući tokom predstavljanja.

Žene zaposlene u sklopu projekta Ja iz ove zemlje ne idem! danas su potpisale ugovore i  s radom započinju 1., odnosno, 3. travnja. U Općini Pojezerje radit će tri žene, u Općini Zažablje četiri, u Općini Slivno jedna, a ostale osobe bit će zaposlene na području Metkovića. Pomagat će krajnjim korisnicima dostavi namirnica, osbnoj higijeni i obavljanju kućanskih poslova.

Preuzeto sa: metkovic-news.com