U Udruzi “Prijatelj” obilježeni Dani otvorenih vrata udruga i Dani otvorenih vrata EU projekata

Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Metković aktivno se uključila u manifestaciju „Dani otvorenih vrata udruga 2019.“ koja se u Hrvatskoj održavala od 16. do 18. svibnja. Navedenu manifestaciju u suradnji sa udrugama civilnog društva provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Naša UOSI „Prijatelj“ je navedenu manifetsraciju obilježila pod nazivom „PRIJATELJski val aktivizma“.

Nadalje, u okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organiziralo je „Dane otvorenih vrata EU projekata” koji su se održali u razdoblju od 9. do 19. svibnja 2019. godine. Tom je prigodom naša UOSI „Prijatelj“ navedenu manifestaciju obilježila po nazivom „Važnost osobnog asistenta u obavljanju svakodnevnih aktivnosti“.

 

Za te prigode su nas posjetile dvije skupine učenika iz OŠ „Stjepana Radića“ Metković. Prva skupina su djeca 1.razreda koji su uz zabavne edukativne igre proveli jutro sa korisnicima i članovima naše Udruge upoznajući se sa aktivnostima koje naša udruga organizira. Korisnici usluge osobne asistencije odnosno osobe s invaliditetom su se socijalizirale sa učenicima te su uz pomoć osobnih asistenata sudjelovali u aktivnostima koje smo organizirali. Na taj način su učenici uvidjeli na koji način osobni asistent doprinosi poboljšanju psiho-fizičkog stanja korisnika koji koriste uslugu osobne asistencije kroz EU projekt „Osobnom asistencijom do socijalne uključenosti“.

Druga skupina su učenici V. razreda koji su našim članovima i zaposlenicima predstavili projekt „Mediji, budite nam prijatelji“ na kojemu su aktivno radili godinu dana pod mentorstvom pedagoginje gđe. Nikoline Vugdelije. S obzirom kako mediji itekako utječu na ponašanje djece i oblikovanje vrijednosti i stavova, svrha projekta je pomoći djeci da nauče prepoznati koji su medijski sadržaji za njih primjereni ili neprimjereni, odnosno da nauče kritički promišljati o medijima.

Isto tako, posjetili su nas i zaposlenici Centra za socijalnu skrb Metković na čelu sa ravnateljem, gospodinom Vatroslavom Vugdelijom. Detaljno smo ih upoznali s aktivnostima (radionice, edukacije, terapije…) koje provodimo te ih proveli kroz novi preuređeni radionički i terapijski prostor.

 

Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ zahvaljuje svim gostima koji su odvojili vrijeme kako bismo zajedno obilježili gore navedene manifestacije, te na taj način još jednom osobe s invaliditetom uključile u društveni život zajednice i pokazale im kako su ravnopravni članovi društva.