U PETAK PROSVJEDUJU RODITELJI DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Na splitskoj Rivi, zagrebačkom Markovu trgu i na Stradunu u Dubrovniku u petak će prosvjedovati roditelji djece s teškoćama u razvoju. Okupit će se od 10 do podne. Na prosvjed ih je natjeralo to što je broj fizikalnih terapija u kući za najtežu kategoriju djece smanjen s pet na dvije, što zakonom još nije regulirano pravo na osobnog asistenta i asistenta u nastavi te što su od prošle godine udrugama ukinuta sredstva za osnovne djelatnosti zbog čega će djeca u manjim sredinama izgubiti mogućnost korištenja usluga logopeda, terapeuta, psihologa.

Organizatori prosvjeda, Andrijana Žderić, Vesna Golemac i Mreža udruga osoba s invaliditetom, poručuju da su se umorili od toga da svatko pojedinačno ukazuje na propuste i probleme, pa su to odlučili učiniti zajedno, izlaskom na prosvjed u tri hrvatska grada.

– Roditelji djece s teškoćama u razvoju brinu o tome kako nabaviti razne ljekovite kreme, lijekove, katetere, invalidska kolica, oni cijeli dan moraju brinuti o tome je li im dijete dobilo epi napadaj, guše li ga spazme, hraniti ga, umivati ga, presvlačiti ga, vježbati ga. Oni su i roditelji i pravnici i terapeuti i logopedi i sve to rade za 2500 kuna ako su ostvarili pravo na roditelja njegovatelja. Najvažnije što želimo poručiti je da ni djeca ni odrasle osobe s invaliditetom nisu opterećenje društva ako je sustav kvalitetno postavljen, već su oni prilika za nove izazove i nove vrijednosti. Osobama s invaliditetom ne treba više, njima treba drugačije – poručili su organizatori prosvjeda.

Preuzeto sa :dalmacijanews.