Tko to želi onemogućiti rad Udruge osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’?

“Prestankom rada zaposlenih osoba s invaliditetom u našoj udruzi vraćamo se unazad deset godina, kad su OSI u dolini Neretve zazirale od zapošljavanja, ne vjerujući da je to nešto dugotrajno. Nanosimo im veliku štetu”, kaže Ante Puljević Antiša, predsjednik udruge iz Metkovića.

Svakodnevno slušamo kako je nužno poticati zapošljavanje osoba s invaliditetom, socijalizirati ih i omogućiti im da sudjeluju u aktivnostima shodno svojim mogućnostima. UOSI “Prijatelj” Metković učinio je velik pomak u tom smjeru, a ovih dana nalaze se u situaciji koja može uzrokovati da sav uložen rad propadne.

Provodeći projekte i programe Ministarstva socijalne politike i mladih te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva osigurali su plaću za četiri edukatora za izradu različitih predmeta od gline, gipsa i parafina te jednog kipara minijaturistu koji izrađuje nulte uzorke za suvenire. Četiri edukatora provode edukaciju 15 osoba s invaliditetom koje su zaposlili preko poticajnih mjera HZZ i to neki na period do 11. prosinca 2014. godine.

Dilema: Što sa zaposlenim OSI
Proizvodeći i prodajući suvenire od gline, gipsa i tekstila te parafinske svijeće uspijevaju osigurati dio plaće za edukatore i tri plaće osobama s invaliditetom koji su dugotrajno zaposleni u udruzi. Pored njih imaju zaposleno još dvoje administrativnih radnika, a poslove računovodstva obavlja ovlašteni servis. Koriste gradski prostor od 500 četvornih metara koji je u najmu. Dio plaće za administrativno osoblje, troškove računovodstva i trošak najma osiguravaju iz odobrenih projekata i programa, kao i indirektne troškove.
I sada kad su uspjeli, kao što kaže predsjednik udruge Ante Puljević Antiša, dolaze do trenutka kad moraju donijeti odluku: “Što raditi s osobama s invaliditetom kod kojih postoji preostala radna sposobnost?”
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva raspisat će 17. siječnja natječaj za institucionalne potpore udrugama i savezima, koji će biti otvoren do 15.veljače. Razmatranje pristiglih molbi za institucionalnu potporu i odlučivanje o odobrenim potporama trajat će do 15.ožujka 2014 . Objavljivanje rezultata i potpisivanje ugovara do 15. travnja, a početak primjene od 1.svibnja 2014. godine. Naravno, za udruge čiji projekt prođe na natječaju.

Troškovi udruge
O eventualnim drugim natječajima kojima bi se omogućio nastavak rada do danas nema naznaka, a kraj godine već je tu. To nije jedini problem, postavlja se pitanje i dva projekta u MSPM “Osobni asistent” i “Dnevni boravak i edukacijsko rehabilitacijske aktivnosti” te jedan u Nacionalnoj zakladi “Institucionalna potpora” koji završavaju s 31. prosincem 2013. godine.
Udruga je obvezna napisati narativno i financijsko izvješće o provedbi projekata Nacionalnoj zakladi do 15.siječnja 2014. godine, a MSPM do 31.siječnja 2014. godine. Ante Puljević Antiša s razlogom postavlja pitanje kako? Zbog nemogućnosti daljnjeg financiranja plaća administrativnog osoblja dolaze u poziciju da im moraju uručiti otkaz i uputiti ih na HZZ. Gorući problem je istovremeno ugovor o radu edukatora koji ističe 31. prosinca 2013. godine. Ostanu li bez edukatora, zaposlene osobe s invaliditetom nisu u mogućnosti same organizirati radne aktivnosti i što dalje? Poznato je da HZZ snosi samo trošak plaća i eventualnog prijevoza za zaposlenike, dok troškove najma prostora, računovodstva, grijanja, vode i struje plaća udruga. Do sada su te troškove pokrivali iz odobrenih projekata i sredstava ostvarenih na tržištu. Usljed izostanka natječaja i nemogućnosti dobivanja potpora iz ministarstava nisu u mogućnosti nastaviti s proizvodnjom i prisiljeni su otkazati računovodstvene usluge, najam prostora i sve ostale potrebe.
– Vjerujte, na našem području zahvaljujući radu UOSI “Prijatelj“ i odobrenim nam projektima i programima sve manje je osoba s invaliditetom koje se opiru zapošljavanju. Prestankom rada zaposlenih osoba s invaliditetom u našoj udruzi vraćamo se unazad deset godina, kad su OSI u dolini Neretve zazirale od zapošljavanja, ne vjerujući da je to nešto dugotrajno. Nanosimo im veliku štetu – kaže Ante Puljević Antiša.

Poziv u pomoć
Potaknuti problemima koje nisu u mogućnosti otkloniti, obratili su se pravobraniteljici OSI Anki Slonjšak, predsjedniku SOIH-a dr. Zorislavu Bobušu i predsjednici HSUTI-ja Jozefini Kranjčec očekujući savjet kako dalje.
– Savjet treba meni i mnogim predsjednicima udruga koje se bave zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Kažem zapošljavanjem OSI, a ne pričom o zapošljavanju, jer to su dva suprotstavljena pojma. Nažalost, u RH i dalje prolazi priča o zapošljavanju, dok konkretno zapošljavanje očekujemo da odradi netko drugi. Dolazimo do trenutka kad moramo donijeti odluku što raditi s opremom, strojevima i alatima vrijednim oko 1.300.000 kuna sutra kad pošaljemo ljude kućama? Što će nam oprema, strojevi i alati bez ljudi? Od vas zastupnika osoba s invaliditetom očekujem savjet kako u narednom tjednu na kulturan i ljudski način obavijestiti sve relevantne institucije, ponajprije zaposlene osobe s invaliditetom i one bez invaliditeta da im 31. prosinca prestaje ugovor o radu i eventualno od 1. siječnja 2014. u UOSI “Prijatelj” Metković mogu doći volontirati, jer ja kao predsjednik i najodgovornija usoba u udruzi, ne znam kako pomoći potrebitim – naglašava Ante Puljević Antiša.

Piše: Božica Ravlić
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
Preuzeto s: www.in-portal.hr