Svjetski dan svjesnosti o autizmu 2.04.2021.

Poremećaj iz spektra autizma je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte  ličnosti (komunikacija, motorika, ponašanje i učenje). Osnovni simptomi su nedostatak emocionalnih odgovora prema ljudima i stvarima, nedostatak verbalne i neverbalne komunikacije, osobito poremećaj u razvoju govora, odstupanje u ponašanju i stereotipije. Procjenjuje se da u Europskoj zajednici populaciju osoba  iz autističnog spektra čini oko milijun osoba od 375 milijuna stanovnika.

Udruga osoba s invaliditetom “PRIJATELJ“ već 10-tak godina provodi terapije namijenjene za djecu i mlade osobe s  poteškoćama u rastu i razvoju. Kroz projekte koji su odobreni od strane:

  • Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – provode: vježbe svakodnevnih vještina, psihološku podršku, logopedske terapije te odgoj i edukacijsku rehabilitaciju.
  • Ministarstva zdravstva – provode: radnu terapiju, Neurofeedback terapiju, Montessori program te savjetovanje i podrška ranoj intervenciji.

U Udruzi “Prijatelj“ sve spomenute terapije u projektima su besplatne, te ih provodi stručni tim kojeg čine: dva logopeda, psiholog, socijalni radnik, edukator rehabilitator, pedagog te dva radna terapeuta. Usluge koristi oko 70-tak djece i mladih osoba s poteškoćama u rastu i razvoju, a od tog broja je oko 20-tak osoba s autizmom.

Zbog pandemije Covid-19, Udruga je na simboličan i skroman način obilježila taj dan, te poziva sve građane Grada Metkovića i doline Neretve, da pogledaju Animirani film “Zablistaj” koji je  dio istoimene kampanje kojoj je cilj osvještavanje društva o autizmu i razbijanje predrasuda u svrhu poboljšanja kvalitete života samih osoba i djece s autizmom i njihovih obitelji. Ovaj animirani film na simboličan način prikazuje prepreke s kojima se osobe na spektru svakodnevno susreću, a izabrane situacije su kreirane u skladu s iskustvima osoba s autizmom.

https://youtu.be/EzYy_u4mT24