SVJETSKI DAN CEREBRALNE PARALIZE

Svjetski dan cerebralne paralize koji se obilježava prve srijede u mjesecu listopadu, pokret je osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i organizacija koje ih podržavaju, u više od 50 zemalja svijeta. Vizija pokreta je osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Cerebralna paraliza je stanje  nastalo uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda ili nakon prve sedmice od poroda. Oštećenja se, ovisno o jačini, manifestiraju kroz slabije ili jače izražene teškoće pri kretanju i držanju. Cerebralna paraliza pogađa jedno ili dvoje na 1000 djece, ali je vjerojatnost 10 puta veća kod nezrele novorođenčadi i kod vrlo male dojenčadi.

  • Udruga osoba s invaliditetom “Prijatelj“, zajedno sa svojim članovima, volonterima i zaposlenicima na simboličan način je obilježila Svjetski dan cerebralne paralize. Pokret koji se širi po cijelom svijetu “JA SAM OVDJE“, pokrenut od Svjetske organizacije o cerebralnoj paralizi, predlaže 6 promjena koje možemo i sami napraviti. Područja na kojima možemo napraviti promjene:
  • javna svijest o cp-u,
  • građanska prava osoba s cp-om,
  • kvaliteta života,
  • dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga,
  • obrazovanje i doprinos društvu odnosno zapošljavanje osoba s cp-om.

 

Razmišljali smo što od ovih područja danas napraviti, kojim aktivnostima bar pokušati promijeniti svijest…; bilo je svakojakih ideja…ali smo na prijedlog jednog aktivnog člana kojeg smo objeručke prihvatili – odlučili – piti kavu, sok, jesti kekse, igrati se društvenih igara, slikavati se, smijati se, razgovarati i uživati u prekrasnom sunčanom danu! I time smo svoj doprinos dali poboljšanju kvalitete života, ne samo osoba s cerebralnom paralizom već sviju nas u UOSI Prijatelj.