Svečano otvaranje kuće za Marijanu Gabrić

Humanitarna akcija „Pomozimo Marijani“ koju je Udruga tjelesnih invalida Metković (UTIM) započela 5. listopada 2005. danas je, na Marijanin 19-ti rođendan, službeno završena svečanim otvaranjem kuće prilagođene potrebama invalidnih osoba.
Ideja o gradnji kuće za Marijanu Gabrić, djevojku koja je cijeli život u invalidskim kolicima, rodila se nakon spoznaje vodstva UTIM-a da drugi vidovi pomoći za povećanjem Marijanine mobilnosti nisu mogući. Problem je što je Marijana živjela u obiteljskoj kući do koje se s ceste dolazi preko pedesetak stepenica, koje svakodnevno savladava uz pomoć roditelja. Udruga je problem pokušala riješiti nabavkom samopokretne platforme za osobe s invaliditetom, ali se od toga odustalo zbog prevelika nagiba. Tako je jedino preostalo rješenje bilo gradnja stambenog objekta uz prometnicu čime bi se trajno riješio problem pristupačnosti te Marijani omogućilo veću samostalnost i češće komuniciranje s okolinom. Nakon započete akcije u nju su se uključili mnogi Neretvani s različitim vrstama pomoći. UTIM je u posljednje dvije godine prikupio i u kuću ugradio preko 250 tisuća kuna.
z mnoge uzvanike i članove UTIM-a, na svečanom otvaranju kuće bili su županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconić, predstavnici Grada Metkovića na čelu s gradonačelnikom Gabrićem, te Ante Raos poznati aktivist i dužnosnik invalidskih udruga.Gurajući Marijanina kolica metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo simbolično je otvorio vrata Marijaninog novog doma. Kako je tada tamo bilo možete pogledati na klikom na slijedeći link: Otvaranje kuće Marijane Gabrić. Za nastavak kliknite na ovaj link: nastavak.