Što su didaktičke igračke i zašto su važne?

U današnje vrijeme, didaktičke igračke postale su bitnije no ikada! Djeca od malih nogu koriste mobitele, laptope i tablete kako bi se zabavili te im je zbog toga motorika sve manje i manje razvijena. Roditelji zbog zaposlenosti i stresa posežu za crtićima i igricama koji brzo i efikasno smiruju djecu. Ipak, na tronu kvalitetnih igračaka i metoda zabave i dalje stoje didaktičke igračke. Saznajte sve o njima u ovom članku.

Što su didaktičke igračke?
 
Didaktika je zapravo grana pedagogije. Ona se bavi raznim konceptima i idejama koje sugeriraju kako uspješno odgajati dijete, ali nažalost, rijetko kada može ponuditi univerzalno točne odgovore – svako je dijete drugačije. Didaktika počiva na filozofiji, psihologiji i sociologiji, a danas se pridjev “didaktički” koristi za stvari koje su poučne i korisne, odnosno doprinose tom odgojno-obrazovnom procesu. Mogu li igračke zaista biti od velike koristi u odgoju? Naravno! Dakle, didaktičke igračke nisu nužno klasične igračke kao lutkice i kućice, već mogu biti i društvene igre – to su sve vrste igračaka koje mogu biti vrlo korisne u odgoju i obrazovanju djeteta. Ideja je da dijete kroz proces igre uči i stječe vještine koje će mu biti korisne u ostatku života.
U nastavku ćemo pričati i o vrstama didaktičkih igračaka i o načinu na koji možete pravilno odabrati didaktičku igračku za svoje dijete. U obzir ćete morati uzeti i dob i interese djeteta, kao i još neke druge stvari. Na ovaj način dugoročno ulažete u kognitivno i emocionalno zdravlje svog djeteta.
Zašto su didaktičke igračke bitne?
 
Igračka je igračka – to su govorili nekada davno. Danas, kada su razne metode učenja zaigrane i fokusirane upravo na zabavu, jasno nam je da djeca lakše uče kad su i sama zainteresirana za proces. U nastavku donosimo razloge zašto su didaktičke igračke bitne i kako će pomoći vašem djetetu u razvoju.
1. Didaktičke igračke pomažu da se dijete kognitivno razvije.
Mit je da djeca moraju isključivo učiti iz knjiga ili pak u školi – svi znamo da je iskustveno znanje izuzetno bitno i korisno. Didaktičke igračke pomažu djeci da razviju motoriku u baratanju samom igračkom, ali i da vježbaju svoje moždane vijuge. Neke su igračke orijentirane učenju specifičnih stvari (abeceda, brojevi, oblici), dok su neke više namijenjene za razvijanje fine motorike.
2. Didaktičke igračke razvijaju i finu i grubu motoriku.
Osim što se djetetu razvija fina motorika koja je povezana uz precizno korištenje prstiju, moramo napomenuti da je ovdje i gruba motorika bitna. Kad malo bolje razmislimo, dijete u ovakvom učenju dobiva bolji dojam o prostoru, ravnoteži, ali i pravilnim kretnjama očiju te fokusu. Kad je zainteresirano za učenje, dijete će samo nalaziti načine da riješi koji motorički god problem se nađe pred njim.
3. Igranje didaktičkim igračkama garantira zabavu tijekom učenja.
Ako je i vama već dosta sjedenja nad slikovnicama ili knjižicama, vrijeme je za učenje kroz igru. Nerijetko je slučaj da djeca trebaju mentorstvo ili neku vrstu pomoći tijekom učenja, a onda je i roditelju lakše istu pružiti ako je kroz igru – čak je i njima zanimljivije tako raditi. Razvijanje mašte, pričanje priča, stvaranje nekih posebnih sjećanja, računanje i učenje slova postaju zabavne aktivnosti kojima ćete se rado vraćati. Osim toga, lakše ćete osmisliti neke igre i zadatke kad imate rekvizite.
4. Igranje je društveni i emocionalni proces – dozvolite to djetetu.
Ne smijemo zaboraviti da učenje nije namijenjeno isključivo kognitivnim spoznajama. Učenje je, prije svega, izuzetno bitno za društveni razvoj djeteta. Ako želite da se vaše dijete pravilno razvije i da nauči kako razgovarati s vršnjacima, morate i vi prvo razgovarati s njim. Znate li da djeca brbljavih roditelja često mogu biti sretnija? Igrajte igre zajedno, potičite dijalog, nađite načine da vaše učenje u djetetu probudi emocije. Dopustite djetetu da se naljuti, smijte se zajedno i osmislite priče koje razvijaju dječju empatiju. igranje igračkama
5. Didaktičke su igračke često sigurnije.
Osim što su sigurnije za emocionalni razvoj djeteta jer ne potiču nasilje i štetna ponašanja, didaktičke igračke nerijetko su proizvedene na sigurniji način. Često su napravljene iz drva, a ne iz plastike te ne sadrže teške metale u bojama kojima su ukrašene. Svi znamo da mlađa djeca vole igračke prinositi ustima, zbog čega se još više moramo brinuti o njihovoj kvaliteti i dugotrajnosti.
Koje vrste didaktičkih igračaka postoje?

Postoje li neke kategorije didaktičkih igračaka? Općenito, teško je sve didaktičke igračke kategorizirati u neke skupine, ali postoje određene igračke koje se često pojavljuju u nekoliko modela jer su jako popularne. Za početak, vrlo su popularne igračke pomoću kojih dijete može naučiti oblike, brojeve ili slova. Tako razvijaju osnove matematike, odnosno osnove svog materinjeg jezika i polako shvaćaju pojmove koje će kasnije nadograđivati u osnovnoj školi. Realizacija ovakvih igračaka može biti kroz razne slagalice, kartice, ali i slikovnice. Igračke u kojima djeca mogu razvijati svoje kreativne vještine također su popularne. Mala glazbala, igračke kojima mogu probuditi istraživača u sebi te pribor za crtanje i stvaranje samo su neke opcije. Hoće li vaša sljedeća investicija biti mali mikroskop, set za crtanje ili pak, ako imate više živaca, bubnjevi? Djeca nerijetko imitiraju svoje roditelje. Potpuno im je intuitivno da, ako mama kuha i tata nešto popravlja, i oni žele pokušati isto to. Zbog toga možemo djecu uključiti u takve aktivnosti, a u tome nam pomažu kostimi i “alati” koji oponašaju stvarne poslove. S obzirom na to da je danas broj neurodivergencija sve veći, roditelji će svojoj djeci često kupiti i senzorne igračke pomoću kojih će se djeca lakše smiriti i zabaviti. Istraživanje boja, oblika, mirisa i struktura izuzetno je bitno u tim formirajućim godinama. Didaktičke igračke koje zahtijevaju preciznost također su dobra opcija za takvu djecu – slagalice, građevinski setovi i labirinti samo su neke od opcija. Za kraj, nešto starija djeca možda će više uživati u igrama koje zahtijevaju razvijanje strateškog razmišljanja. Šah, memorijske kartice, društvene igre i slagalice mogu biti od velike koristi pri razvijanju novih perspektiva. Ovakve će vještine djeci biti i više no korisne u školi, stoga ih valja što prije razvijati uz didaktičke igračke.

Jesu li mobilne igrice i aplikacije didaktičke igračke?

Rasprave o mobilnim igricama i aplikacijama danas su sve popularnije. Možemo li nekako i njih smatrati dobrim opcijama za učenje? Ne smijemo biti subjektivni i svakako ćemo reći da i mobilne igrice te aplikacije mogu biti dobre didaktičke igračke, ali istina je zapravo da ih djeca tako ne koriste. Postoje interaktivne igrice i aplikacije koje mogu razvijati strategije, ali danas je sve teže i teže filtrirati štetan sadržaj koji djeci iskače iz svih digitalnih prozora. Također, djeca putem mobitela i aplikacija ne mogu razviti sve vrste motorike i najčešće će koristiti iste pokrete prstiju cijelo vrijeme. S obzirom na to da će ostatak života koristiti aplikacije i igrice, možda je bolje da se u početku života fokusirate na fizičke igračke. Kod starije je djece također vrlo teško “rezervirati” mobitel za učenje, ako ostatak vremena provode na mobitelu u svrhu zabave. Dakle, da – mobiteli mogu biti didaktičke igračke, ali to je u praksi nažalost teško izvedivo.

Nađite idealnu didaktičku igračku za svoje dijete

Kako izabrati didaktičku igračku koja će mojem djetetu biti zanimljiva? Postoje li neka pravila vezana za djetetove godine ili pak interese? U nastavku ćemo ponuditi nekoliko smjernica koje bi mogle biti korisne u procesu kupovanja didaktičkih igračaka, ali je bitno da znate kako je svako dijete individualno i možda neće biti zainteresirano za svaku igračku. Ne posustajte i pokušajte s nečim drugim!

1. Koliko je vaše dijete staro?

Kada pričamo o razvoju beba i razvoju njihovih osnovnih kognitivnih funkcija te upoznavanju svijeta, zapravo najčešće pričamo o senzornim igračkama. Djeca počinju percipirati boje, počinju razumijevati svijet oko sebe i proces upoznavanja zvukova te vizuala jako je bitan. U ovom razdoblju, jednostavnije i šarenije igračke su obično bolja opcija, ali nije loša ideja uzeti igračku koja će se kasnije moći i kompliciranije koristiti. Zašto ne biste uzeli slagalicu čije boje možete proučavati sada, a slagati ju kasnije? Ako vaše dijete ima dvije ili tri godine, ovo je idealno razdoblje da krenemo s radom na motorici. Slagalice, igre u kojima se gradi i raspoređuje, alati pomoću kojih će djeca naučiti ponešto o prostoru i objektima u prostoru dobre su opcije. Didaktičke igračke imaju specifične svrhe za specifična razdoblja – to uvijek valja imati na umu. Još uvijek nisu spremni za komplicirane i strateške igračke, niti one u kojima mogu puno imitirati roditelje, ali im je zapravo u ovom razdoblju jako zabavno i samostalno po prvi put slagati i namještati igračke. U ovom razdoblju bitno je igrati se s njima kako bi se razvila i društvena komponenta igranja. Starija djeca, ovisno o tome koliko su komunikativna, sada već mogu i koristiti nešto kompliciranije igračke. Najbolje je da u ovom razdoblju već ubacite neke strateške igre, s obzirom na to da je motorika u ovom razdoblju već dovoljno dobra. Polako uključujte djecu u klasične kućanske obveze i osnažite njihova samopouzdanja.

2. Poštujte interese djeteta.

Roditelji često rade jednu čestu i kobnu grešku, a to je forsiranje djeteta u neko specifično polje interesa. Ako dijete nije zainteresirano za šah, to je u redu. Postoji veliki broj strateških igri i neka će mu se zasigurno svidjeti. Ukoliko vaše dijete nije zainteresirano za igranje i ima osjećaj da ga forsirate, proces učenja zapravo gubi na kvaliteti i na snazi. Imajte to na umu i pokušajte birati ono što se već pokazalo uspješnim, ali u nekom drugom obliku.

3. Pazite na dječju sigurnost na jedan od dva načina.

Postoje dva tipa roditelja – jedan tip uvijek bira igre i igračke koje su potpuno sigurne te se dijete nikako ne može njima ozlijediti, dok drugi tip uzima bilo kakve igračke i onda je prisutan cijelo vrijeme kako bi osigurao da se dijete neće ozlijediti ili pak staviti u usta nešto što ne smije. Nama je najdraža kombinacija dva pristupa – razmislite o dobi djeteta i svakako birajte igračke koje neće biti presitne za dijete, ali također budite uz njega i provjeravajte ga.

4. Razmislite i o tome što je vama zanimljivo.

Djeci ponekad treba pomoć u igri, pogotovo ako je igra paralelno i učenje. Roditeljima su određene igračke često dosadnije no druge, stoga ako se planirate igrati s djetetom, nije loša ideja razmisliti i koje igračke vama izgledaju zanimljivije. Ovo je pogotovo bitno kad je dijete maleno pa se samo ni ne zna izraziti, a na vama je da budete uz njega dok se zabavlja sa svojim prvim igračkama ikada.

Koji su poznati primjeri didaktičkih igračaka?

Ako još uvijek niste sigurni što točno spada u didaktičke igračke, nabrojat ćemo neke vrlo tipične opcije koje ste sigurno vidjeli u dućanima. Dakle, razne vrste “umetaljki” gdje oblike treba ubaciti na ispravno mjesto vrlo su popularne – postoje verzije s običnim geometrijskim oblicima, a postoje i one sa životinjama, hranom, slovima i slično. igranje slagalicama Slagalice dolaze u raznim oblicima. One su vrlo popularne didaktičke igračke i najčešće ljudi razmišljaju o njima u obliku puzzli, ali postoje i jednostavnije slagalice u kojima treba spojiti dijelove životinja, polovice određenog voća i povrća, ali i upariti dijelove iste boje. Osim toga, postoje i one klasične slagalice u kojima treba posložiti brojeve po redu ili pak slova abecednim redom. Nešto raznovrsnije su igračke u kojima se nude “okruženja za priče” – likovi, pozornice, rekviziti… Sve ove stvari možete kombinirati kako biste stvarali prekrasne predstave i osmišljavali neke priče koje će djecu zasigurno oduševiti. Danas su sve popularnije i lutkice koje reprezentiraju emocije jer tako djeca vrlo rano uče izraziti svoje potrebe. Klasične “kućanske” didaktičke igračke uključuju male usisavače, male kuhinje, male alatne kutije za popravljanje, ali i malene šivaće mašine. Tu je dosta bitno osigurati da je dijete dovoljno staro – mora imati dovoljno razvijenu motoriku, ali i razumjeti kontekst. Ksilofoni, bubnjevi, mali sintisajzeri, ali i igračke koje simuliraju zvukove životinja, odnosno zvukove u prirodi, opcije su za djecu koja imaju kreativnu crtu i veseli ih svijet koji se skriva oko njih. Na kraju, kod starije je djece teško pogriješiti sa šahom, klasičnim društvenim igrama kao “čovječe ne ljuti se” ili pak “četiri zaredom”.

Zaključak
Didaktičke igračke izuzetno su bitne za dječje obrazovanje jer pogoduju i kognitivnom i emocionalnom razvoju djetetu. Učenje počinje kod kuće i može biti zabavno, stoga je jako bitno da djetetu odmalena usadite ove vrijednosti. Pomoću našeg vodiča nađite idealnu didaktičku igračku za svoje dijete i svoju obitelj – sretno!
 

Ponudu naših didaktičkih igračaka pogledajte ovdje.

Izvor: https://geek.hr/znanost/clanak/sto-su-didakticke-igracke-i-zasto-su-vazne/