Razvoj ljudskih potencijala

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Zgradi političkih stranaka održan je treći krug regionalnih konzultacija o Operativnom programu Razvoj ljudskih potencijala.
Program su izlagali predstavnici triju ministarstava koji su uključeni u provedbu Operativnog programa, a riječ je o Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Osimnjih u izlaganju je sudjelovao i predstavnik Regionalne mreže koja provodi Program STEP.
Svrha konzultacija bila je upoznati potencijalne korisnike s mogućnostima financiranja projekata kroz dodjele bespovratnih sredstava u okviru četvrte komponente programa IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći) Razvoj ljudskih potencijala. Predstavljeno je 9 novih grant shema, odnosno eventualnih natječaja za pojedine projekte za koje su osigurana sredstva u iznosu od oko 23,5 milijuna eura. Kao i u prethodnom razdoblju, bespovratna sredstva dodjeljuju se u  tri područja: zapošljavanje, obrazovanje i socijalno uključivanje, a potencijalni korisnici mogu biti državne i javne institucije, organizacije civilnog društva, socijalni partneri (sindikati, udruge poslodavaca), lokalna i regionalna samouprava i sl. Natječaji za grant sheme biti će objavljeni tijekom ove godine na web stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
Uz osnovne informacije o programu IPA i dodjelama bespovratnih sredstava održano je i predavanje o socijalnom poduzetništvu. Kako se moglo čuti, riječ je o poduzetništvu koje se temelji na neovisnosti, društvenim vrijednostima, načelima očuvanja okoliša, demokratičnosti i pravednosti. Uz zakonodavni okvir za poslovanje prema navedenim načelima socijalnog poduzetništva navedene su mogućnosti za njegov razvoj kroz projekte koji se financiraju  iz IPA programa te Europskog socijalnog fonda, a izneseni su i primjeri dobre prakse socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj i svijetu.
Predavanju su nazočili predstavnici poduzetničkih centara, obrazovnih institucija, različitih udruga, ustanova socijalne skrbi, Zavoda za zapošljavanje i sl. s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

Preuzeto s Metkovic.hr