Razgovor s Antišom Puljevićem iz Udruge Prijatelj

Povod našem razgovoru s voditeljem Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića šjor Antišom Puljevićem je jučerašnji koncert u gradskoj sportskoj dvorani, u kojoj se u njihovoj organizaciji održao jedan od malobrojnih koncerata uopće u Metkoviću, a pogotovo s plemenitim humanitarnim ciljem kao što ga je imao ovaj. Cilj je naime bio prikupljanje sredstava za kupnju prikladnog kombija za prijevoz osoba s invaliditetom na području grada Metkovića i doline Neretve, jer je postojeći kojim Udruga raspolaže star već 13 godina i neprikladan za bilo kakve ozbiljnije potrebe njihovih štićenika, iako su na njega ugradili rampu za podizanje invalidskih kolica.

Šjor Antiša nam je objasnio kako se ideju o organizaciji humanitarnog koncerta provelo u djelo na inicijativu obitelji Nikolac, koja i sama unutar svoje obitelji ima osobu s tetraplegijom Ivanu Nikolac, i gdje su zapravo oni kao ukućani, a ponajviše njezin brat Teo, i sam glazbenik, osigurali sve izvođače koji su sinoć nastupili na koncertu. Nastupile su sinoć u Metkoviću neke od najvećih zvijezda domaće zabavne scene poput Joška Čaglja Jole i grupe Viva, Mate Bulića i grupe Delta, Dalmatina, Tea Nikolca, Marine Tomašević i Juraja Galine te Zorice Andrijašević Done i Pere Križanovića.

Dupkom popunjene obje tribine metkovske sportske dvorane pokazale su humanitarni senzibilitet građana Metkovića, koji su svojim dolaskom pokazali veliko srce te ujedno i uvelike pomogli Udruzi Prijatelj u ispunjenju njenog konačnog cilja i sna – kupnji prijeko potrebnog novog kombija u kojemu će se napokon osobe s invaliditetom na području cijele doline Neretve moći voziti prikladno i sigurno.

Svi navedeni izvođači odrekli su se svojih honorara, a i bili smo oslobođeni svih drugih troškova kod organizacije. Jedino smo binu i razglas morali platiti, ali i to samo nekih dvadeset posto od njihovih stvarnih troškova. Restaurant Adria donirao nam je večeru za trideset osoba. Od same prodaje karata osigurali smo oko 63.000 kn za ukupno 2.100 prodanih karata, a novac su nam donirali još i Grad Zagreb s 10.000 kuna, Grad Metković s 3.000 kn, Grad Dubrovnik s 2.000 kn, te su nam najavili donacije još i gradovi Opuzen i Ploče, s kojima uvijek imamo izvrsnu suradnju i čije donacije očekivamo u sljedećih nekoliko dana. Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo osobno je obećao donirati još oko 3.000 kg svojih mandarina.

Sve su donacije namijenjene isključivo za kupnju tog prijeko potrebnog vozila vrijednog oko 20.000 eura, čiju kupnju namjeravamo realizirati do kraja ove godine. Ponude još nismo tražili jer čekamo da pristignu i preostale donacije; imamo obećanja i Privredne banke Zagreb, Zagrebačke banke te nekih osiguravajućih kuća da će nam pomoći svojim donacijama. Obratit ćemo se i poljoprivrednim proizvođačima koji su nam obećali donirati nešto svojih mandarina, koje potom namjeravamo ponuditi na otkup nekome od većih otkupljivača pa i na taj način prikupiti dodatna sredstva za naš konačni cilj.

Moram reći da smo razgovarali i sa neretvanskim studentima u Zagrebu, koji bi za Božićni sajam u Zagrebu prodavali proizvode koje izrađujemo u vlastitoj radionici u Metkoviću, te da će nam Grad Dubrovnik osigurati za sljedeću sezonu dvije koncesije za prodavanje naših proizvoda u Dubrovniku, što su također dogovorile osobe s invaliditetom iz naše udruge.

UOSI Prijatelj je uspjela formirati jednu mladu i visoko obrazovanu ekipu ljudi koji su joj dali jednu novu dimenziju; sve ove aktivnosti su praktički plod isključivo njihovog rada, osoba s invaliditetom i njihovih osobnih asistenata, ja sam tu najmanje zaslužan, skromno odgovara šjor Antiša. Zahvaljujemo se ovim putem svima koji su pomogli i koji i dalje pomažu rad Udruge, te ujedno najavljujem kako se mi već sada uvelike spremamo za Mrtvi dan, kada ćemo prodavati na pet lokacija u gradu svijeće i ikebane.

Nadamo se da će Udruga Prijatelj uspjeti u svom cilju, te im želimo još puno uspjeha u aktivnostima koje mogu pomoći našim sugrađanima s invaliditetom, za koje, na našu sramotu, nekada i ne razmišljamo koliko im je teška svakodnevnica u usporedbi s nama zdravima!

Preuzeto s emetkovic.hr