Radionica o poremećajima iz autističnog

Jučer je u Galeriji GKS-a Metković održana radionica na temu Osnovni pristup u radu s djecom s pervazivnim razvojnim poremećajemi (ili poremećajima iz autističnog spektra).
Radionica je održana u organizaciji metkovskoga Centra za socijalnu skrb, a na inicijativu socijalne radnice Željke Kraljević koja je radeći s djecom s teškoćama na području na kojem djeluje Centar uočila povećan broj djece s poremećajima iz autističnog spektra.
Radionicu su održale tri djelatnice Centra za autizam iz Splita predvođene defektologinjom Vedranom Vučković. Kako bi prisutne upoznala s problemom defektologinja Vučković je ukratko opisale neke poremećaje iz autističnog spektra te na konkretnim primjerima iz prakse pokazale kako se pristupa i radi s autističnim djetetom. Istaknula je kako treba slijediti djetetov interes, uključivat se u ono što dijete radi i ustrajnim pokušajima privlačiti djetetovu pažnju kako bi usvojilo određena znanja.
Prema novijim istraživanjima broj djece s poremećajima iz autističnog spektra sve je veći. Međutim, pitanje je da li taj broj stvarno raste ili su danas stručnjaci bolji u otkrivanju i dijagnostici takvih slučajeva koji bi ranije prošli neopaženo te možda i s krivom dijagnozom. U nekim zemljama sve veći broj registriranih dijelom je posljedica i postavljanja dijagnoze u sve ranijoj dobi.
Radionica je bila namijenjeno stručnim osobama, korisnicima iz evidencije Centra i svima koji su zainteresirani za temu, a prema najavama slične radionice održavat će se i u buduće.

Preuzeto s www.metkovic.hr