RADIONICA O OSIGURANJU KVALITETE

U našoj Udruzi održana je radionica upoznavanja sa Sustavom osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije (SOKNO). Kroz 13 područja djelovanja SOKNO omogućava korisnicima dugoročno uvođenje i održavanje sustava kvalitete te redovno provođenje samoprocjene djelovanja kako bi osigurali kvalitetu rada i uspješno održali sustav dobre prakse prema odgovarajućim standardima u vlastitoj organizaciji.
Radionicu je vodila mentorica SOKNO-a Duška Milinković.
Ovdje sam kao neovisni mentor, inače dolazim ispred CEDRA-e Split (Clustera za eko društvene inovacije i razvoj). Današnja radionica odnosi se na uvođenje sustava osiguranja kvalitete u Udrugu prijatelj. Dakle, na osnovu samoprocjene 13 područja kvalitete došli smo do zaključka koja su prioritetna, specifična područja kvalitete u koje ova organizacija želi uvesti promjene, odnosno unapređenje. Odlučili smo se za tri specifična područja, a to su rad s volonterima, upravljene aktivnostima te praćenje provedbe (monitoring) i vrednovanje (evaluacija). Sustav o kojem govorimo zasnovan je na samoprocjeni i samoevaluaciji i nema vanjsku akreditaciju. Smisao je u tome da Udruga dalje nastavi raditi na svim područjima kvalitete i da kroz godinu dana, ako rade sustavno na uvođenju kvalitete na svim područjima, mogu istaknuti SOKNO znak na svoju web stranicu, svoje dokumente, promotivne materijale i sl. kao znak da oni uvode taj sustav – istaknula je Duška Milinković.
Nositelj SOKNO-a u Hrvatskoj je Udruga Smart iz Rijeke, a u njegovom stvaranju sudjelovali su Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.