Projekt „Upoznajmo se(be) bolje!“

Male slobodne knjižnice odnosno kućice za knjige su nastale kao rezultat provedbe projekta „Upoznajmo se(be) bolje!“ kojega provodi Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Metković u partnerstvu sa učenicima i djelatnicima iz Gimnazije Metković i OŠ Stjepana Radića Metković. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Kućice je oslikao naš sugrađanin, gospodin Toni Slišković, koje je pomno odabrao neretvanske detalje i prilagodio ih mjestima na kojima su postavljene – Gradski park, Šetalište 116. Brigade i Dječji park kod OŠ don Mihovila Pavlinovića.

Male knjižnice su izrađene po principu svjetskog projekta „Little Free Library“ koji je zaživio u 70 država svijeta. U njih može stati 50-ak knjiga/slikovnica/bojanki. Dio knjiga smo kupili, a ostatak ćemo nadopunjavati sistemom donacija građana.

Bitno je istaknuti da svi mogu stavljati svoje knjige i druge posuditi, donositi uvijek nove, bez evidencije, bez registracije, bez radnog vremena, dan i noć, svakoga dana u godini. Projekt razvija kulturu čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, koji uvelike doprinose jačanju i prihvaćanju vlastitog/tuđeg identiteta, što je i cilj projekta. Knjigama različite tematike i žanrova trudimo se ponuditi ponešto za svakoga, za odrasle i za djecu, a i za naše strane goste u gradu.

Popis stvari koje možete pronaći u kućicama: knjige različitih tematika za sve uzraste, slikovnice, bojanke, blokove i prazne papire za crtanje, bojice, olovke, flomastere, voštane boje, kemijske olovke, gumice, šiljila za olovke.

Krenite u šetnju i zavirite u kućice! Možda pronađete knjigu baš za sebe ili za Vaše dijete.

UPUTE ZA UPOTREBU MALIH SLOBODNIH KNJIŽNICA/KUĆICA ZA KNJIGE

POSUDI knjigu koja te zanima

ČITAJ i uživaj u različitim sadržajima

VRATI knjigu nakon što je pročitaš

ČUVAJ kućicu i njezine knjige

DONIRAJ knjigu u kućicu ukoliko to želiš