Projekt: Upalimo malo svjetlo da ne bi proklinjali tamu

Naša Udruga je u proteklih pet godina, organizirala izradu i distribuciju svijeća izrađenih u našoj radionici, u radionici koja zapošljava osobe s invaliditetom, a povodom obilježavanja 18. studenog „SPOMEN DANA NA VUKOVAR“. Počeli smo u Metkoviću, proširili na županiju Dubrovačko-Neretvansku, a potom u suradnji s Mrežom udruga osoba s invaliditetom Dalmacije na Splitsko-Dalmatinsku, a ove godine na Šibensko-Kninsku i Zadarsku, te  Ličko-Senjsku županiju.

Želimo Vas upoznati s rezultatima prošlogodišnjeg obilježavanja ovog dana vrlo važnog za našu povijest. Naime, i prošle godine 18. studenoga obilježili smo „SPOMEN DAN NA VUKOVAR“ s razlikom što su prošle godine u gradovima Dubrovačko – Neretvanske i Splitsko – Dalmatinske županije zapalili po 1.700 svijeća. Gradovi iz naše županije su: Dubrovnik, Metković, Korčula, Orebić, Vid, Ploče, Opuzen, Cavtat, Župa Dubrovačka, a iz Splitsko – Dalmatinske županije: Split, Solin, Sinj, Trilj, Trogir, Stari Grad, Makarska, Omiš, Imotski i Vrgorac, nakon toga su volonteri i članovi naše Udruge otišli u Vukovar i na Spomen groblju zapalili svijeće i položili vijence. Ovu akciju smo oplemenili prodajom izrađenih svijeća, a tako dobivene novce (73.500 kuna) donirali smo gradu Vukovaru, a namijenili za financiranje asistenata u nastavi za vukovarske osnovce.

Namjera nam je i ove godine u 30 gradova u navedenih pet županija, a uz tehničku pomoć Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije distribuirati po  1.700 svijeća koje bi zapalili građani i učenici osnovnih i srednjih škola. Organizaciju cijelog projekta koji bi se u isto vrijeme održao u 30 gradova i općina ove godine financiralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Organizirali bi i prodaju tih svijeća građanima naših gradova, a tako zarađeni novac, kao i Vašu eventualnu donaciju bi  ove  godine putem Zaklade „Kap za slap“ uručili potrebitim na području grada Vukovara i općine Škabrnja, a koje bi odredili u suradnji sa gradskom, odnosno općinskom upravom. Nakon toga bi organizirano posjetili Vukovar i Škabrnju i na mjestima stradanja upalili svijeće.

Cilj ovog projekta je da svijeće koje će se paliti pošalju jednu konkretnu poruku zajedništva građanima Hrvatske, te pokažu da samo jedno malo upaljeno svijetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su ostavili svoje živote da bi nama danas bilo bolje, za Vukovar koji je dao sebe za slobodu Hrvatske, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo i za svaku majku koja je izgubila dijete, za jedno veliko HVALA gradu heroja. Ovaj plamen, plamen koji raspiruje sjećanje polako, ali sigurno širi se LIJEPOM NAŠOM.

Kako je bilo prošle godine možete pogledati ovdje.

A kome smo pomogli možete pogledati u ovom prilogu.