Projekt “Socijalna ekonomija i solidarnost kao razvojni pristup održivosti”

COSPE (Cooperazione po lo Sviluppo dei Paesi Emergenti) je 2015. godine izradio projekt “Socijalna ekonomija i solidarnost kao razvojni pristup održivosti” u Italiji, a aktivnosti će se provoditi u 23 zemlje članice Europske unije, i obuhvatiti 46 teritorija/područja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.454.981 eura.

Glavni cilj projekta je pridonijeti koherentnom i sveobuhvatnom odgovoru na univerzalne izazove iskorjenjivanja siromaštva i održivog razvoja, osiguravajući pristojan život za svakoga do 2030. Kroz 36 mjeseci projekta DEŠA – Dubrovnik će obavijestiti javnost kroz nekoliko na dijalog orijentiranih radionica i događanja, kako bi ojačala kompetencije Razvojnih mreža i mreža socijalne i solidarne ekonomije na 46 teritorija, uzimajući u obzir uloge koju socijalna i solidarna gospodarstva (SSE) mogu igrati u globalnoj borbi protiv siromaštva i promicanju održivog načina življenja.

Očekivani rezultati ovog projekta su kategorizirani u 3 različita odjeljka:

Rezultat 1. dobre prakse su razmijenjene između Razvojnih mreža i mreža socijalne i solidarne ekonomije

Rezultat 2. poboljšane su kompetencije europskih nevladinih organizacija i javnih institucija na povezanosti između socijalne i solidarne ekonomije i borbe protiv siromaštva

Rezultat 3. Podignuta javna svijest europskih građana o povezanosti između socijalne i solidarne ekonomije i borbi protiv siromaštva počevši od 2015. godine, Europska godina razvoja

Provodeći ovaj projekt Humanitarna i mirotvorna udruga“DEŠA“ Dubrovnik trebala je izabrati jedan primjer dobre prakse u oblasti solidarne ekonomije na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izbor je pao na našu Udrugu i na našu zadrugu „PRIJATELJICA SOCIJALNA ZADRUGA“ Metković koja je preuzela gospodarske aktivnosti od udruge. Kako bi dokumentirali navedeno u u suradnji sa emisijom „Ćakula kroz život“ Split koja se emitira na TV Jadranu  snimljen je  dokumentarni film u kojem će prezentirati rad udruge i zadruge u oblasti solidarne ekonomije.

Fotogalerija sa snimanja filma: