Priopćenje za javnost Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva povodom izbjegličke krize

Nacionalni odbor za razvoj volonterstva kao savjetodavno tijelo Vlade RH u području volonterstva ovim putem želi zahvaliti svim građankama i građanima koji dobrovoljnim ulaganjem svojeg vremena pomažu izbjeglicama i olakšavaju im put prema njihovom cilju. Kao i u vrijeme poplava prošle godine, ponovno se pokazuje da smo kao društvo svojim dobrovoljnim radom spremni doprinijeti u olakšavanju i rješavanju kriznih situacija.

Izbjeglice, koji spašavajući život dolaze iz ratom zahvaćenih područja, neizmjerno cijene trud koji naši sugrađani i sugrađanke ulažu u pomaganje i potporu. U situacijama kao što je izbjeglička kriza upravo volontersko djelovanje i spontano samoorganiziranje građanki i građana često se pokazuje kao najučinkovitiji način potpore zajednicama i ljudima koji su krizom ugroženi. Zahvaljujući tome, volonterski angažman građanki i građana sve se više prepoznaje kao ključna karika u teškim situacijama. Sve zainteresirane organizacije, institucije i nadležna tijela i dalje trebaju raditi na razvijanju što učinkovitijeg sustava koordinacije i informiranja građanki i građana o mogućnostima za njihovim volonterskim radom u izvanrednim okolnostima.

Ovim putem zahvaljujemo na trudu i radu svih volonterki i volontera, koordinatora i koordinatorica volontiranja te svih ostalih osoba i organizacija koje su doprinijele mobilizaciji i koordinaciji volonterskog rada građanki i građana.

 

Ivana Kordić, predsjednica Nacionalnog

odbora za razvoj volonterstva