Predstavljeni novi kriteriji u dodjeljivanju pomoćnika u nastavi

U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’ i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Upravnim odjelom za obrazovanje, kulturu i šport Dubrovačko-neretvanske županije, te pod pokroviteljstvom župana Nikole Dobroslavića, danas je u Galeriji GKS-a u Metkoviću održan Okrugli stol na temu ‘Rasprava o pravilniku za pomoćnike u nastavi‘.

Glavna svrha Okruglog stola bila je prezentacija novog Pravilnika za pomoćnike u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, koji ima za cilj uspostavljanje jasnih kriterija kako bi ova usluga stigla do onih koji imaju potrebu i zakonsko pravo na ovaj oblik podrške.

Riječima dobrodošlice Okrugli stol je otvorio predsjednik UOSI Prijatelj, gospodin Ante Puljević. Nakon predstavljanja programa Puljević se zahvalio prisutnima na odazivu te pozvao pročelnika Dubrovačko-neretvanske županije, gospodina Nikolu Veraju, da u ime župana Dobroslavića, inače glavnog pokrovitelja ovog skupa, se obrati prisutnima. Veraja je istaknuo kako Županija prati i podržava rad UOSI Prijatelj, te da se uvijek rado odazove bitnim temama za razvoj i unapređenje našega društva.

Nakon uvodnih govora, Pravilnik i njegove izmjene predstavile su gošće iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, redom; Vera Šutalo, načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe, Marijana Gojčeta, voditeljica Službe za manjine i učenike s teškoćama u razvoju, te Katarina Željeznjak, savjetnica u Službi za manjine i učenike s teškoćama u razvoju.

– Ovim pravilnikom definira se postupak osiguravanja potpore pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika potrebitim učenicima s teškoćama u razvoju, način i sadržaj njihovog osposobljavanja, uvjete koje moraju ispunjavati, način njihova uključivanja i program rada te obveze njihovih koordinatora, – navela je Gojčeta kao glavne kriterije definirane novim Pravilnikom..

Pored već predstavljenih, na Okruglom stolu su sudjelovali predstavnici lokalnih i regionalnih uprava zaduženi za sektor obrazovanja, predstavnici obrazovnih ustanova sa područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici udruga koje skrbe za djecu s teškoćama u razvoju kao i roditelji djece s teškoćama u razvoju, koji su nakon izlaganja diskutirali o izmjenama pravilnika i svojim primjerima i iskustvima možda i doprinijeli poboljšanju usluge ciljanim korisnicima ovog sustava.

Iz Udruge ‘Prijatelj’ Metković posebno su zadovoljni što je postupak promjene načina angažiranja pomoćnika u nastavi počeo upravo u našem gradu, te ističu da plodnu suradnju sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Upravnim odjelom za obrazovanje, kulturu i šport Dubrovačko-neretvanske županije nastavljaju i dalje.

Preuzeto s metkovic-news