UOSI Prijatelj potpisala projekt “Kumstvo”

U sklopu posjete našoj Udruzi od strane predsjednice Udruge Kolajna ljubavi Antonije Pejaković dogovoreno je kako će naša Udruga sa zadovoljstvom postati dio velikog projekta “Kumstvo” koje provodi istoimena Udruga. Naime, Kolajna ljubavi je osnovana kao humanitarna Udruga koja kroz različite aktivnosti pomaže brojnim socijalno-ugroženim obiteljima te koja putem projekta kumstvo osigurava bolju budućnost velikom broju djece u Tanzaniji i u Hrvatskoj.

S ponosom Vam predstavljamo naše kumče iz daleke Tanzanije. Leviasi Mwanjali je još kao dijete ostao bez oba roditelja. Brigu o njemu su preuzeli baka i djed, međutim tu priči nije kraj. Izravno prenosimo podatke o dječaku kako bismo svi bolje shvatili u kojoj se situaciji  nalazilo naše drago kumče, i u kakvoj se situaciji još nalazi na tisuće djece širom Hrvatske, Tanzanije ali i ostatka svijeta.

“Ovaj mladić se zove Leviasi. Mama i tata su mu umrli dok je još bio mali pa su brigu o njemu preuzeli djed i baka, koji su jako stari i nemaju nikakve mogućnosti poslati ga u školu. Živili su u maloj kućici od blata u kojoj nemaju apsolutno ništa. Spavali su na krpenim vrećama. Siromaštvo izvire iz svakog kutka, pa je ostavilo traga i na njihovim licima koja su bila tako ozbiljna i tužna. Svakodnevno su odlazili u polje kopati i obrađivati zemlju kako bi barem imali osnovnu hranu. Pošto su stari jako su se bojali za budućnost svog unuka koji je bistro i veselo dijete. U međuvremenu baka umire, a djed nije u mogućnosti starati se za maloga, pa smo ga uzeli u sirotište gdje je
sa ostalom našom djecom pronašao svoj novi dom. Potom umire i djed te dječak ostaje bez ikog.”

LEVIASI ove godine kreće u 3.srednje i presretni smo što je Udruga osoba sa invaliditetom PRIJATELJ ponosni KUM koji ovom divnom dječaku financira godišnju školarinu od 130 eura (985 kn). Leviasi je trebao dodatnog kuma za školu jer zbog polaganja prvog stupnja mature prelazi u školski hostel gdje će imati pripreme i stoga mu se školarina povećava. Zbog visine školarine ima više kumova jer mu je u školarinu uključen hostel, prehrana, knjige, uniforma, ispiti.