Posjet pravobraniteljice za osobe s invalidietom

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Ana Slošnjak, jučer je posjetila Metković gdje je održala sastanke s neretvanskim udrugama osoba s invaliditetom, predstavnicima institucija i gradske uprave, obišla metkovske udruge osoba s invaliditetom te savjetovala roditelje djece s teškoćama.

S predsjednicima i predstavnicima udruga osoba s invaliditetom, zdravstvenih i pedagoških institucija i ustanova iz Metkovića, Opuzena i Ploča, te predstavnicima gradskih uprava i gradonačelnikom Daliborom Milanom u hotelu Narona je održala sastanak na temu položaja osoba s invaliditetom.

Kao jedan od najvećih nedostataka u sadržaju koji bi osobama s invaliditetom trebao pružiti kvalitetan život, spomenula je nedostatak smještaja za osobe iznad 20 godina:

„Naime, u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji osobe s invaliditetom žive u obiteljima koje su starije i koje svakog dana sve teže brinu o njima i s vremenom će doći do pitanja, a negdje već je, gdje i kako s mojim članom obitelji. Preporučamo gradskim upravama, kao i Županiji, da u suradnji s državnim institucijama, prvenstveno s centrom za socijalnu skrb, razmatraju smještaj za osobe s invaliditetom uz potrebnu podršku gdje će se osjećati sigurno, u svojim sredinama, a da opet nisu na teret obitelji“, rekla je Slošnjak.

Pravobraniteljica je kao jedan od glavnih problema osoba s invaliditetom istaknula i nezaposlenost, unatoč tome da njihov rad poslodavcima donosi brojne prednosti i povećava konkurentnost.

Na savjetovanju s roditeljma djece s teškoćama, osobama s invaliditetom i zainteresiranim građanima na temu „Razina usluga u zajednici za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom“, kao gorući problem izvojilo se vještačenje osoba s invaliditetom. Mnogi ne vide smisla u vještačenju osoba čiji se invaliditet neće promijeniti, a čekanje na vještačenje može potrajati i više od godinu dana.

Razgovaralo se i o manjku adekvatnih stručnjaka koji bi mogli raditi s osobama s invaliditetom što roditeljima stvara probleme pri upisu djece u vrtiće i školu, ali i pri samom dijagnosticiranju njihovog djeteta.

Pravobraniteljica je u popodnevnim satima obišla Udrugu cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići i Udrugu osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Metković te se upoznala s njihovim radom.