Posjet iz Brazila – Dobra ekonomija u Hrvatskoj i svijetu

Udruga DEŠA – Dubrovnik koja provodi EU projekt SUSY – održiva i solidarna ekonomija od 13. – 15. lipnja 2016. organizirala je manifestaciju „Sa(n)jam dobre ekonomije

Osnovni cilj Sajma je bilo podizanje razine svijesti, isticanje, razvoj te promocija dobre ekonomije i društvenog poduzetništva. Održane su i radionice gdje su bile predstavljene najbolje prakse dobre ekonomije te se raspravljalo o  problema s kojima se susreću udruge, zadrugari i društveni poduzetnici. Govornici su predstavili primjere dobre prakse socijalne i solidarne ekonomije iz Brazila i Hrvatske.

Na sajam smo bili pozvani kao primjer dobre prakse sa Prijateljicom socijalnom zadrugom. Kako nismo bili u mogućnosti nazočiti radionici dvije stručnjakinje na polju socijalne i solidarne ekonomije iz Brazila su odlučile posjetiti nas. U ugodnom druženju sa gospođama Edlisom i Elisabeth razmjenili smo iskustva u radu u socijalnoj ekonomiji. Nakon radnog popodneva gospođe su napustile naš grad pune lijepih dojmova.

Edlisa Peixoto – nezavisni je istraživač socijalne i solidarne ekonomije te autorica filma „Palmas“, koji promiče ideju Socijalne i solidarne ekonomije u Brazilu. U Dubrovniku je prezentiran njezin nagrađivani dokumentarni film „Palmas“ koji govori nevjerojatnu priču o Cearense zajednici koja transformira početno stanje “stanovnika slama” 70-ih godina, prati niz neobičnih rješenja, a sve u svrhu rješavanja socio-ekonomskih problema zajednice, i stvaranje vlastite valute. Trenutno Edlisa provodi istraživanje o individualnom otporu i povezanosti sa otporom zajednice.

http://vimeo.com/112726293

Elisabeth Grimberg – Sociologinja Federalnog Sveučilišta u Rio Grande do Sul – UFRGS, jedan je od osnivača Polis Instituta, dio tehničkog tima od 1989. Ona koordinira deponij Solids i izvršna je koordinatorica Polis Instituta od 2008. do danas osim toga bila je i izvršna koordinatorica u proteklom razdoblju, između 1993. i 1997. godine. Odgovorna je za stvaranje „Foruma građana i otpada“ Grada Sao Paula, promovirala je stvaranje Nacionalne koordinacije za nacionalnu politiku zbrinjavanja krutog otpada. Koordinatorica je projekta Održivi Coastal, koji ima za cilj stvaranje politika, akcija i aktivnosti u svrhu promicanja održivog i inkluzivnog razvoja 13 obalnih općina Sao Paola. Razvija studije i istraživanja na tu temu u partnerstvu s IDRC (International Development Research Center), UNICEF, UNESCO-a i Zakladom Avina.

http://polis.org.br/equipe/beth