Pomozimo djeci sa invaliditetom

Predstavnici roditelja okupljenih na Facebook grupi Pomozimo djeci sa invaliditetom 22. siječnja primljeni su na razgovor sa predstavnicima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – javljaju nam iz Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića.
Tema održanog sastanka je dugoročno sustavno rješavanje cjelokupne problematike vezane uz život, rad te rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.
U trosatnom razgovoru razmatrani su zahtjevi koje su roditelji uručili ministrici Milanki Opačić u vrijeme organiziranih prosvjeda S teškoćama se možemo nositi s nepravdom NE održanih sredinom prosinca na Markovu trgu u Zagrebu, splitskoj Rivi i u Dubrovniku ispred crkve sv. Vlaha.
Neki od zahtjeva roditelja mogli bi uskoro biti riješeni izmjenama zakonske regulative jer se trenutno radi na izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Neki od zahtijeva iziskuju dodatne razgovore sa nadležnim ministarstvima te međusektorsku suradnju između ministarstava jer je zaključeno da postoji mnoštvo nelogičnosti u sustavu, preklapanja nadležnosti i nedovoljno definiranog djelokruga rada ministarstava.
Za rješavanje problema obitelji pomoraca roditelji traže poseban status, ali su, nažalost, predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih ponudili rješenje koje nije provedivo te je dogovoreno da se na idućem sastanku pronađe kvalitetno rješenje.
Predstavnici ministarstava najavili su do svibnja ove godine smanjivanje administracije uvođenjem jedinstvene komisije vještačenja, izmjene statusa roditelja njegovatelja, promjene u programima unutar specijalnih škola, otvaranje dijagnostičkog centra za osobe sa autizmom, osnivanje centara za rehabilitaciju u svim većim gradovima te osnivanje mobilnih timova. Također su izrazili spremnost za organiziranje daljnjih sastanaka sa predstavnicima grupe Pomozimo djeci sa invaliditetom na kojima bi se pronalazila rješenja za preostala otvorena pitanja.
Roditelji su bili zadovoljni srdačnim prijemom u MSPM pa se nadaju da će zajedno s Vladom Republike Hrvatske i nadležnim ministarstvima pronaći najbolja rješenja kojima bi se život djece s teškoćama i osoba s invaliditetom poboljšao u skladu sa potpisanom UN Konvencijom osoba sa invaliditetom.
Također, ako ne dođe do pomaka roditelji su i dalje spremni koristiti sva legitimna sredstva pritiska kojima bi ukazali na nepovoljan položaj djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.
Foto: Kenova.info

Preuzeto s Metković.hr