POMOZIMO DJECI S INVALIDITETOM

FACEBOOK grupa “Pomozimo djeci sa invaliditetom” koja okuplja oko tri tisuće članova, pretežito roditelja djece s teškoćama u razvoju, te predstavnici Udruga roditelja djece s invaliditetom, nezadovoljna odnosom Vlade prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, održala je jučer mirni prosvjed na Markovu trgu od 11 do 13 sati. Na prosvjedu se tražilo da se roditeljima djece s teškoćama u razvoju ili invaliditetom, vrati status njegovatelja, da se status prizna supružnicima osoba s invaliditetom, da se osobama s invaliditetom vrate prava na ortopedska pomagala sukladno prijašnjem pravilniku te prizna status manjine.

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi, od 1. siječnja, ukinut je status njegovatelja roditeljima čije dijete s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju više od četiri sata dnevno boravi u predškolskoj ili školskoj ustanovi. “Zahtijevamo izmjene kontradiktornih i nepravednih zakona, da nam se vrate uskraćena prava, uspostavi nadzor nadležnih službi, te riješi pitanje manjka terapeuta, asistenata, dijagnostičara i centara namijenjenih djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom.“-poruka je roditelja iz grupe.

“ Udruga “PRIJATELJ“ sa svojim predstavnicima sudjeluje na prosvjedu, jer i mi samo želimo da se sustav mijenja, da se administracija koja nam komplicira život dodatno smanji, da ministarstva koja o nama skrbe budu koordinirana kad nam određuju život, da se zakoni jednako provode te da svako dijete ima jednaku skrb na području cijele države. “ – ističu iz Udruge.

Udruga “PRIJATELJ“ je napravila i hvalevrijednu akciju, gdje je novčanim sredstvima, prikupljenim od članova te zaposlenika, donirala autobusnu kartu, za troje djece s poteškoćama u razvoju s područja Dalmacije, za odlazak na prosvjed u Zagreb.

“Na poziv predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića prošle subote sudjelovali su predstavnici radnog tima facebook grupe “Pomozimo djeci s invaliditetom“, gdje smo dobili podršku za prosvjedom te podršku za naša nastojanja. Predsjednik Josipović će učiniti sve što je u njegovoj moći da se na najbolji način uspostavi koordinacija između tri resorna ministarstva koja skrbe o našoj djeci, ministarstvu socijalne politike i mladih, obrazovanja i zdravlja.“- ističe predsjednik Udruge “Prijatelj“, Ante Puljević koji je ujedno i član radnog tima.

Pružanje podrške osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ne smije biti pitanje milosrđa niti humanosti nego poštivanje njihovih ljudskih prava. Osobe s invaliditetom su nositelji prava, a država ima obvezu osigurati jednake mogućnosti i stvarnu ravnopravnost za sve svoje građane.