Osnovan Hrvatski savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Dana 26.09.2015. godine sedam je udruga s područja države održalo osnivačku skupštinu na kojoj je donesena odluka o osnivanju Hrvatskog saveza udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce. Osnivači saveza su Udruga Baranjski leptirići (Beli Manastir), Udruga Korak dalje (Daruvar), Udruga Anđeli (podružnica Zagreb) Udruga Kolibrići (Zagreb), UOSI SMŽ (Petrinja), UOSI Prijatelj (Metković) i Udruga Mogu (Split).

Osnivačka skupština saveza održana je u Maloj gorici pokraj Siska, sjedište saveza i predsjednik nalaze se u Belom Manastiru a izvršna direktorica radi iz Splita. Za predsjednika saveza izabran je Držislav Šušak (Baranjski leptirići) a za izvršnu direktoricu Vesela Bakotić (Udruga Mogu, Split). Predsjednik i izvršna direktorica ujedno su i osobe ovlaštene za zastupanje saveza i 800 obitelji krajnjih korisnika saveza.

– Odluka o osnivanju saveza došla je kao posljedica dugogodišnjeg nezadovoljstva (ne)djelovanjem države i općom sustavnom, zakonodavnom i društvenom nebrigom za ovu marginaliziranu kategoriju društva ali i kao posljedica jednako toliko dugog i jakog nezadovoljstva radom trenutno raspoloživih saveza udruga koji bi se trebali skrbiti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Udruge osnivači saveza kao i pojedinci koji u istima djeluju od svojih početaka stalno upozoravaju na sve točke u kojima je sustav zakazao a zbog kojih su i bili primorani na osnivanje kako bi osigurali minimalne osnovne usluge na svom području. Iako mi kao osnivači saveza u svojim organizacijama stalno djelujemo pružajući usluge koje je država dužna pružati, siline truda koje ulažemo u isto nas nisu ugušile do te mjere da zaboravimo čije su ustavne dužnosti osigurati zdravstvenu, pravnu, odgojno obrazovnu i društvenu jednakost osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Osim umrežavanja u svrhu pomoći udrugama, jačanja rada udruga, pomoći pojedincima u ostvarivanju prava, zajedničkih priprema i apliciranja na projekte, dijeljenja i razmjenjivanja znanja, iskustava, organiziranja tribina i edukacija, savez za jedan od osnovnih ciljeva ima apeliranje, zagovaranje i traženje kvalitetnih, dugoročnih i održivih zakonodavnih okvira u djelu skrbi za ovu populaciju i konačno uspostavljanje decentraliziranog i količinski dovoljnog modela sustavne skrbi za ovu najosjetljiviju populaciju društva. Mi jednostavno smatramo da država i njeni aparati ne čine dovoljno, ne rade dobro i stalno griješe o Ustav RH. Naš savez osim navedenog svojim radom i djelovanjem želi prokazati čemu savezi moraju služiti. Savezi su dužni zastupati svoje korisnike i njihovo dobro a ne stajati na stranu onima koji našu populaciju guraju u sve dublji ekonomski i društveni jaz (čast iznimkama). Savezu se mogu priključiti sve one udruge koje su spremne zagovarati racionalizaciju organizacija civilnog društva, uređivanje zakonodavnih okvira te njegovati i promovirati prave društvene vrijednosti gledajući samo u smjeru dobrobiti krajnjeg korisnika. Sve zainteresirane udruge mogu se javiti na mail saveza hsu.osice@gmail.com, – izvijestili su iz Hrvatskog saveza udruga OSIce.