Održano predavanje o edukaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Danas je u novouređenom dijelu radionice UOSI Prijatelj članica udruge Mirela Primorac održala 45-minutno predavanje o mogućnostima studiranja za osobe sa invaliditetom te njihovu kasnijem zapošljavanju.

Mirela i sama studira socijalni rad na Sveučilištu u Mostaru te je pobliže upoznata sa problemima s kojima se susreću studenti sa invaliditetom, ali i sa njihovim pravima.

Navela je Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci kao ona koja prednjače u prilagodbi arhitektonskih kao i akademskih rješenja potrebama osoba sa invaliditetom. Primjerice, udruga u Zagrebu pomaže pri obradi literature za osobe sa oštećenim vidom i sluhom.

Istaknula je kako je i danas broj osoba sa invaliditetom koje se odluče na upis u visokoškolsku ustanovu vrlo mal, u Zagrebu, na primjer, iznosi oko 200 od ukupno 70.000 studenata. Mirela je naglasila kako je studiranje kao osobi sa invaliditetom ponekad otežano, ali važno je zacrtati si cilj, te ga ostvarivati korak po korak, što će na kraju zasigurno rezultirati ne samo diplomom, nego i zaposlenjem.

DSC08819 DSC08822 DSC08821 DSC08820