Održana edukacija korisnika projekta “Širenje usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Dubrovačko neretvanskoj županiji”

Jučer je u hotelu Dalmacija u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj Metković održana edukacija za korisnike usluge osobne asistencije u okviru projekta “Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Dubrovačko neretvanskoj županiji”, koji se provodi u sklopu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Edukaciju su proveli djelatnici SOIH-a, a nazočili su joj korisnici usluge osobne asistencije, članovi njihovih obitelji i osobni asistenti iz udruga RINO MAŠERA Dubrovnik, Udruge osoba s invaliditetom SUNCE Makarska i Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj Metković.

“Mnogobrojne polaznike edukacije na početku je pozdravila Marica Mirić, koordinatorica programa i projekata Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske, istaknuvši kako SOIH ove godine okuplja čak 539 osobnih asistenata, čija je zadaća korisnicima osobne asistencije pružiti ljudsku dimenziju i razumijevanje, a ne sažaljenje. S obzirom da u Republici Hrvatskoj živi 508.320 osoba s invaliditetom, što čini 12% ukupnog stanovništva, nužno je donijeti Nacionalnu strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, što bi omogućilo da osobe s invaliditetom ne budu u cijelosti ovisne o svojoj obitelji, već da imaju pomoć i izvan obiteljskog kruga”, naglasila je Mirić.

Prava iz radnog odnosa osobnim je asistentima detaljno pojasnio pravnik SOIH-a Martin Jelačić. Također, osobni asistenti su tijekom edukacije upoznati s raznim problemima s kojima se mogu susresti u radu s korisnicima, kao i s pružanjem prve pomoći korisnicima osobne asistencije te s ulogom svojih koordinatora.

Za kraj, napomenimo kako je za proljeće 2016. godine najavljeno odobrenje novih projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda, putem kojih bi se osobnim asistentima i nakon 28. listopada 2016. omogućio daljnji radni odnos.