Održan Okrugli stol “Socijalno uključivanje i zapošljavanje marginaliziranih skupina”

U organizaciji Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Dubrovačko-neretvanske županije, a u sklopu programskih aktivnosti EU projekta PEGASUS u hotelu Excelsior danas je održan Okrugli stol na temu “Socijalno uključivanje i zapošljavanje marginaliziranih skupina – mogućnosti i izazovi”. Okrugli stol otvorila je zamjenica župana Marija Vučković. Na Okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici UOSI Prijatelj koji su na istome predstavili model socijalnog poduzetništva koji već duže vremena provode.

Upučujući riječi dobrodošlice zamjenica Vučković naglasila je važnost socijalnog poduzetništva u našoj županiji, njegove otpornosti na krizu te posebno istaknula kako Dubrovačko-neretvanska županija predano radi na uključivanju marginaliziranih i teško uključivih skupina u društvo.

Svrha projekta je potaknuti zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih i teško zapošljivih skupina stvaranjem novih oblika zapošljavanja kao što su socijalne zadruge.

Uvodno izlaganje na Okruglom stolu imao je dr. sc. Franco Veltro, predstavnik talijanske socijalne zadruge Laboratorio Aperto, koji je prezentirao iskustva i dobre prakse socijalnog uključivanja i zapošljavanja psihički oboljelih osoba u gradu Campobasso, u talijanskoj pokrajini Molise. Uz predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije, kao nositelja projekta PEGAUS, te županijske centre za socijalnu skrb, partnere u provedbi projekta,u radu Okruglog stola sudjelovali su predstavnici razvojnih agencija, udruga civilnog društva, gospodarskih i javnih institucija s područja Županije.

Zaključak ovog Okruglog stola bio je poduzimanje daljnih koraka radi umrežavanja javnog, poslovnog i civilnog sektora u svrhu rješavanja socijalnih pitanja za dobrobit pojedinca i zajednice.1

3

4

Preuzeto sa dubrovacki.hr