Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Preuzeto s metkovic.hr

Povodom jučerašnjega Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Gradskom kulturnom središtu Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj organizirala je program i druženje sa svojim članovima i građanima.
Uime svoje udruge okupljene je prvo pozdravila članica UOSI Prijatelj Marina Mustapić, dok je uime Grada Metkovića to učinila zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur, čestitavši svim osobama s invaliditetom njihov dan.

Nakon uvodnoga dijela započeo je program u kojemu su sudjelovali gosti predavači: psihologinja Maja Bonačić, i sama roditelj djeteta s manjim poteškoćama u razvoju. Ona je govorila o inkluziji, što je zapravo ona danas i kako je moramo provoditi, bili mi roditelji, prijatelji ili samo okolina osobe s invaliditetom.
– Iz vlastitoga iskustva uvidjela sam kakve sve pravne nelogičnosti i diskriminacije doživljava majka djeteta s posebnim potrebama, pogotovo ako je uz to nezaposlena. Znam koliko je to mene uzrujalo, a moje dijete je „samo“ kasnilo u motoričkom razvoju (dystoni sindrom), nikakve teže poteškoće nema. Kako je tek onda mamama čija djeca imaju puno ozbiljnijih problema – zapitala se Maja Bonačić.
Nakon Maje Bonačić svoje osobno iskustvo podijelio je s građanima najtrofejniji hrvatski sportaš Mihovil Španja, koji se osvrnuo na svoje prihvaćanje sebe i okoline nakon što je oblio od dječje paralize. Mihovil je istaknuo da se dobar primjer razvijenosti i napretka svakoga društva ogleda u tome koliko se to društvo brine o svojim najranjivijim skupinama, u koje spadaju i osobe s invaliditetom.
– Moja poruka svim osobama s invaliditetom je da se ne srame svoga invaliditeta i onoga što jesu. To je jednostavno dio njih. Ovo je posebno namijenjeno roditeljima koji se jednostavno ne mogu pomiriti s time da je njihovo dijete fizički drukčije od ostale djece i umjesto da sve svoje snage usmjere na njihove vrline i talente oni se uvijek vraćaju na invaliditet. Da bi te zajednica potpuno prihvatila ti njoj moraš nešto dati i pokazati koliko vrijediš. Ja sam to nebrojeno puta dokazao u sportu i znam da se može – rekao je Španja.
Željka Kraljević, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb, upoznala je okupljene s novim zakonima i regulativama za osobe s invaliditetom, s jihovim pravima koje mogu ostvariti preko Centra, te s novim podatcima zastupljenosti osoba s invaliditetom na području djelovanja Centra.
Nakon gostujućih predavača prikazan je film Socijalne zadruge Prijateljica u kojemu je predstavljen rad i djelovanje Zadruge.
– Cilj Zadruge je osigurati osobama iz ranjivih skupina društva ravnopravnu poziciju na tržištu rada jer upravo oni zbog smanjenih sposobnosti nemaju mogućnosti biti ravnopravni s ostalima – istaknuli su u Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj.