Ministrica Nada Murganić uručila ugovore udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gđa. Nada Murganić uručila je dana 31. siječnja 2017. godine udrugama osoba s invaliditetom ugovore o dodjeli financijskih sredstava programima usmjerenim osiguranju usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i gluhoslijepe osobe te usluge videćeg pratitelja za slijepe osobe

Ugovori su dodijeljeni na temelju poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Hrvatskoj za financijsku potporu iz Državnog proračuna i dijela prihoda od igara na sreću, objavljenog 30. listopada 2015. godine. Ministarstvo s udrugama kojima je odobrena potpora zaključuje ugovore o financiranju programa svake godine, nakon obavljenog vrednovanja prethodnog razdoblja. U tu svrhu Ministarstvo je osiguralo 39.785.000,00 kn za 135 udruga na osnovu čega će šesto četrdeset i četiri osobe s invaliditetom dobiti osobne asistente.

Korisnici programa su: osobe s tjelesnim oštećenjem kojima je nužno potrebna praktična pomoć u samozbrinjavanju; gluhoslijepe osobe s dodatnim poteškoćama kojima je nužno potrebna praktična pomoć u samozbrinjavanju; slijepe osobe s dodatnim poteškoćama kojima je nužno potrebna praktična pomoć u samozbrinjavanju; gluhe osobe s dodatnim poteškoćama kojima je nužno potrebna praktična pomoć u samozbrinjavanju.

Broj korisnika usluge osobne asistencije u 2017. godini je:  644 korisnika i 644 zaposlena asistenta, 64 tumača /prevoditelja i 24 videća pratitelja.

Ovim se programima jača socijalno uključivanje osoba s invaliditetom, potiče samostalnost i neovisno življenje te se zapošljavaju osobe koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada kao osobni asistenti.

Ministrica Nada Murganić istaknula je da su asistenti većinom žene, srednje životne dobi i teže zapošljive. “Zbog toga nam je ovaj projekt dvostruko značajan – omogućava sprječavanje potrebe za institucionalnim smještajem osobama s invaliditetom, a s druge strane omogućava zapošljavanje asistenata”, objasnila je. Najavila je da će uskoro biti završen i natječaj povlačenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, također namijenjen asistencijskim uslugama. Za tu svrhu namijenjeno je 90 milijuna kuna za dvogodišnje razdoblje. “Potrebe su još uvijek daleko veće, no danas je život osoba s invaliditetom bez asistencijskih usluga nezamisliv. Mi kao država u tom pravcu i težimo da svaka osoba ima svog pratitelja koji će mu omogućiti kvalitetniji život”, dodala je.