Lakši pristup javnim prostorima

Jučer je u Dubrovniku zamjenik gradonačelnika grada Metkovića Mato Mustapić potpisao Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.
Potpisivanje Povelje dio je programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH. Potpisom se gradovi obvezuju poduzimati korake u svrhu uklanjanja prepreka s kojima su osobe s invaliditetom suočene u svakodnevnom životu kao i podizanja svijesti o potrebi promišljanja i primjene načela univerzalnog dizajna koji će javne ustanove učiniti pristupačnima osobama sa i bez invaliditeta. Do sada su Povelju potpisali predstavnici 98 gradova, a očekuje se da će se inicijativi svojim potpisom pridružiti i ostali hrvatski gradovi.
Tom prigodom voditeljica programa Socijalno uključivanje pri UNDP-u Jasmina Papa rekla je kako je inicijativa za potpisivanje Povelje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potekla od Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića. Također je istaknula kako je Metković grad koji je u županiji najviše napravio na uklanjanju arhitektonskih barijera, čime je osobama s tjelesnim invaliditetom omogućeno lakše kretanje gradom.

Preuzeto s Metković.hr