Izabrani finalisti natječaja za najboljeg socijalnog poduzetnika 2012. godine

Izbor za najbolje socijalno poduzetništvo 2012. bliži se kraju. Žiri sastavljen od članova Foruma socijalnog poduzetništva: predstavnika Udruge Slap, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Modre niti d.o.o. od 27 pristiglih prijava odabrao je finaliste u svakoj od tri kategorije u kojoj će se ove godine tražiti najbolje organizacije, ali i pojedinci. Među prijavljenima nalaze se, zbog svojih dosadašnjih uspjeha, mnogima poznate organizacije, dok neke tek izlaze na scenu socijalnog poduzetništva Hrvatske s dobrim idejama.

Najbolje socijalno poduzetništvo bit će nagrađeno s 20.000 kuna koje će iz svojih prihoda isplatiti Modra nit d.o.o. – agencija za marketing koju je na principima socijalnog poduzetništva osnovala Udruga za kreativni razvoj Slap, koja ovom nagradom doprinosi promidžbi socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Najboljoj socijalnopoduzetničkoj ideji stručni konzultantski tim Clustera za eko društvene inovacije i razvoj CEDRA pomoći će u koracima prema realizaciji zamišljenog pothvata. Ove godine uvedena je i nova kategorija: promicatelj socijalnog poduzetništva. Cilj joj je istaknuti pojedinca koji je svojim djelovanjem najviše doprinio popularizaciji socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, te mu dodijeliti javno priznanje za učinjen rad.

Nagrade će biti dodijeljene 21.03.2013. u Zagrebu, a tko je u najužoj konkurenciji za njihovo osvajanje po svakoj pojedinoj kategoriji pročitajte u nastavku.
SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO GODINE

1. Roditelji u akciji / Rodin let d.o.o.
Udruga Roda još od 2004. godine promiče upotrebu platnenih pelena koje su zdravije za dijete, jeftinije za roditelje i bolje za okoliš. Dvije godine kasnije Udruga kreće sa samostalnom proizvodnjom pelena kako bi ih učinila što dostupnijima roditeljima u Hrvatskoj koji njihovom upotrebom mogu uštedjeti i do pet tisuća kuna godišnje. Društveno poduzetništvo se razvilo do te mjere da je odlučeno odvojiti ga od poslovanja udruge, te je s početkom ove godine startalo društveno poduzeće Rodin let d.o.o.

2. Socijalna zadruga Humana Nova
Kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda Humana Nova potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih pojedinaca poput pripadnica nacionalnih manjina i dugotrajno nezaposlenih osoba čime doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice i smanjenju siromaštva. Osim toga, korištenjem stare odjeće u proizvodnji novih uporabnih proizvoda Zadruga je smanjila i zagađenje okoliša te stvorila nove linije redizajnirane odjeće.

3. Udruga Zdenac
Nizom projekata ova Udruga pomaže najpotrebitijima u Hrvatskoj i u zemljama trećeg svijeta konkretnom pomoći u vidu kupnje drva za ogrijev, školskog pribora, izgradnje doma i drugog, te odgoja mladih kako bi u njima potakli solidarnost i volonterskih duh. Na radionicama koje Udruga Zdenac organizira ručno se izrađuju predmeti čijom se prodajom pomaže siromašnim obiteljima u lokalnoj i u zajednicama Afrike i Južne Amerike.

4. Udruga Zvono
Udruga je osnovala socijalnu zadrugu ''Misija za istinske vrijednosti i afirmaciju'' kako bi kroz socijalno poduzetništvo pomogla održivost udruge i stvorila radna mjesta za teško zapošljive skupine društva. Zadruga proizvodi suvenire, odjeću i modne dodatke, ljekovito i začinsko bilje te organizira razne manifestacije. Cilj joj je stvoriti male manufakture domaćih proizvoda koji bi postali prepoznatljivi izvan regije iz kojih potječu te, između ostalog, biti podrška zadrugarima u poslovima vođenja računovodstva i plasiranja prozvoda na tržište kako bi se oni u potpunosti mogli posvetiti svojoj poduzetničkoj ideji. Jedna od zanimljivosti vezanih za Udrugu Zvono je da je zahvaljujući suradnji s dizajnerima okrenula prema suvremenijem dizajnu. Stvoren je tako brand ijuju! koji je predstavljen i na izložbi u Londonu u siječnju ove godine.
SOCIJALNOPODUZETNIČKA IDEJA

1. Kreativne radionice
Pomaganje najugroženijim, nezaposlenim ženama kroz tečajeve šivanja i krojenja, pletenja, heklanja, filcanja, oslikavanja predmeta od stakla i svile, plisiranja tkanina i drugog. Kreativne radionice su socijalnopoduzetnička ideja Udruge Kamensko putem kojih bi osposobili žene za daljnji društveno koristan rad i, na koncu, njihovo financijsko osamostaljenje.

2. Proizvodnja čokolade
Ideja koja je proizašla iz Udruge invalida Križevci (UIK) ima za cilj zapošljavanje osoba s invaliditetom u novoosnovanom socijalnom poduzeću registriranom za proizvodnju čokolade. Većina zaposlenih bila bi sa završenom srednjom školom za pomoćnog kuhara i slastičara.

3. Zgrada društvenog poduzetništva
Udruga za mlade ''Alfa Albona'' iz Labina želi zgradu bivšeg učeničkog doma RIŠ prenamijeniti u objekt u kojem bi se smjestio već postojeći Centar za inkluziju, hostel sa 60 ležaja, Info centar za mlade Istarske županije, konferencijska dvorana za održavanje seminara, predavanja, edukacija i radionica, te druge manje prostorije za ostale aktivnosti.

4. Proizvodnja bioplina kroz energetsku zadrugu
Društvo Reduco Energo želi proizvoditi bioplin iz poljoprivrednog otpada Općine Gundinci u Brodsko-posavskoj županiji kroz model bioplinske energetske zadruge gdje bi se prikupljali substrati (gnoj) individualnih poljoprivrednika. Izgradnjom bioplinskog postrojenja dobivena toplinska energija bi se koristila za grijanje novo-izgrađenog staklenika.

5. Brandiranje začinske crvene mljevene paprike
Udruženje ''Baranja'' je odlučilo proširiti ideju brandiranja mljevene crvene paprike uzgojene na tradicionalni način na proizvodnju iste pod zaštićenim imenom koje bi, nakon prepoznavanja na lokalnom tržištu, postalo prepoznatljivo i na širem.
PROMICATELJ SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA

1. Višnja Grozdanić, prodekanica za studije Veleučilišta VERN'
Uz njezinu punu podršku o socijalnom poduzetništvu se na VERN-u u sklopu poduzetničkih kolegija uči već deset godina. Ove će akademske godine kroz 60 nastavnih sati u svibnju i lipnju studenti moći slušati kolegij Socijalno poduzetništvo i društvene inovacije.

2. Ante Puljević, Predsjednik ''Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj'' iz Metkovića
Nebrojeni su projekti koje je osmislio kako bi doprinio kvaliteti života osoba s invaliditetom i njihovim obiteljima. Zahvaljujući ''UOSI Prijatelj'' u Metkoviću trenutno nema nijedne nezaposlene osobe s invaliditetom, a da je izrazila želju za zaposlenjem.

3. Igor Bajok, Udruga za razvoj civilnog društva SMART
U proteklih nekoliko godina kontinuirano unapređuje vlastito znanje o društvenom poduzetništvu te aktivno radi na prenošenju stečenih znanja i promociji tog koncepta u Hrvatskoj kroz radionice i predavanja. Sudjeluje u radu radne skupine za izradu ''Strategije za razvoj društvenog poduzetništva'' Vlade Republike Hrvatske.

4. Mislav Ante Omazić, Ekonomski fakultet Zagreb
Profesor koji svoje studente potiče na osmišljavanje i provedbu društveno korisnih projekata u sklopu predmeta Menadžment promjena na diplomskom studiju, te na konstruktivno-kritički pogled na postojeću poslovnu praksu unutar kolegija Društvena odgovornost poduzeća. Također, u nizu nastupa u medijima ne propušta priliku da promiče koncept i ideju društvenog poduzetništva.

Preuzeto s www.pomakonline.com