Humanitarna večer u hotelu Le Meridien

Humanitarna večer pod nazivom Mislimo na dane koji dolaze održana je u hotelu Le Meridien.

– Svrha tradicionalne humanitarne večeri je potaknuti osobe s invaliditetom da kroz svoje talente stvaraju sadržaje korisne za cijelo društvo. Istovremeno, želimo poslati jasnu poruku našoj zajednici da mi nismo problem nego prilika. U tom smislu želimo potaknuti okolinu da svaki čovjek maksimalno iskoristi svoje kapacitete što je dobit pojedinca i društva – kazao je Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije.

Pravi tulum posvećen osobama s invaliditetom počela je klapa Cambi.

– Krivo mi je što mi kao društvo mislimo na osobe s invaliditetom samo na humanitarnim događanjima ovakvog tipa. Trebali bismo više voditi računa o njima, ali na način da ih tretiramo kao ravnopravne članove zajednice – kazao je Toni Kesić u ime klape Cambi.

Pravi hit još jednom su se pokazali grupa Mjesni odbor, doslovce su rasplesali dvoranu. Skromno su kazali da se rado odazivaju humanitarnim događajima jer,napominju, tu smo da pomažemo jedni drugima.

– Nitko ne zna kako žive osobe s invaliditetom i stoga su uvijek dobra ovakva događanja da bi oni progovorili o sebi i svojim potrebama – kazao je Marko Pecotić Peco. Mislimo na dane koji dolaze su upotpunili paraolimpijci,kako ih je nazvao Raos,ambasadori invalidnosti. Višestruki osvajač medalja u plivanju Zagrepčanin Kristijan Vincetić svjedoči životom o iznimnoj snazi volje.

– Ne mislim da u životu imam ikakvih ograničenja. Rođen sam bez noge i za drukčiji život ne znam. Vozim auto,izlazim s društvom,bavim se sportom.. – kazao je mladi Vincetić.

Anđela Mužinić iz Srinjina je od 13. godine u invalidskim kolicama. Dok je bila curica trenirala je odbojku,na povratku s jedne utakmice u Makarskoj s trenerom i suigračima doživjela je prometnu nesreću posljedica koje je vezanost za kolica. Od 15. godine aktivno trenira stolni tenis. Osvajačica je brojnih medalja i priznanja.

– Jednostavno nema razlike u mom životu prije i nakon invalidnosti. Dan mi je ispunjen, bavim se sportom,izlazim s društvom,vozim. U svakom pogledu živim život – kazala je 20-ogodišnja simpatična Anđela. Slobodno vrijeme inače rado provodi gledajući Hajduka na Poljudu. Veliko srce i smisao za humor pokazao je još jednom i Marijan Ban sa svojim Diktatorima.

– Ne pravim razliku među publikom, i ne gledam tko je osoba s invaliditetom,tko ne. Ljudi vole nas i mi njih – kazao je Ban i veselo zapjevušio Nema veza šta Hajduk nema veze. A gotovo ravno iz Amerike podršku pjesmom došla je pružiti i Jelena Rozga.

– Uvijek sam tu za ovakve stvari. Istina,jučer sam se vratila s američke turneje,ali ne razmišljam o iscrpljenosti, vremenskoj razlici i sličnim problemima kada je humanitarni karakter u pitanju – kazala je kraljica hrvatske estrade, a uz nju je hitove pjevala cijela dvorana.

Autor projekta Željko Maretić se zahvalio svima koji su pomogli realizaciji projekta. Spomenimo da su osim paraolimpijaca, po prvi put ove godine pozvane i nekoliko splitskih udruga koje su svojim radom zaslužili poštovanje zajednice, primjerice Most, Mi, Anst…Naglasimo da su na humanitarnu priredbu došli i troje beskućnika,na što je organizator jako ponosan.

ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ

dalmacijanews.com