HandbALL IN program u Metkoviću: sport dostupan svima

HandbALL IN je sportski inkluzivni program za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i kao takav prvi je u Republici Hrvatskoj. Djeluje na području Zagreba, Metkovića, Sinja i Sarajeva, a program je verificirala Agencija za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj. Program stavlja naglasak na poticanje inkluzije djece s teškoćama u razvoju u zajednicu u kojoj žive  kroz bavljenje sportom i sportskim aktivnostima.

U realizaciji programa vodi se računa o samom pristupu gdje se koriste razne metode karakteristične za rad s djecom s teškoćama u razvoju, te prostoru koji mora biti prilagođen. Kako bi rad programa bio što kvalitetniji i uspješniji, uključen je veliki broj pomagačkih struka poput logopeda, edukacijskih rehabilitatora i radnih terapeuta te ostalih stručnjaka pedagoških struka – učitelja, odgojitelja u vrtiću i SI pedagoga. Svi zajedno svojim savjetima i supervizijom podižu kvalitetu treninga te teže k tome da se svakom polazniku omogući maksimalna integracija unutar svoje sportske skupine.

U ožujku je HandbALL IN program obilježio svoj peti rođendan, a podružnica Metković je od 1. travnja 2022. dobila pojačanje te zajedno uz Udrugu osoba s invaliditetom Prijatelj i Športsku zajednicu Grada Metkovića nastavlja provoditi ovaj inkluzivni sportski program.

HandbALL IN je ujedno i dio programa „INTEGROS – Aktivno uključivanje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u zajednicu“ kojega provodi Udruga, a kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Jedan od ciljeva programa je kroz organizirane sportske aktivnosti promovirati sport kao dobar i poželjan alat socijalne uključenosti koji doprinosi razvoju tolerancije, timskog rada i nediskriminacije. Sve aktivnosti koje se organiziraju kroz INTEGROS imaju za konačni cilj ukazati na važnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i razvijanje dodatnih znanja, vještina i kompetencija potrebnih za metalni i fizički napredak djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Program je ovom suradnjom neizmjerno dobio na vrijednosti te je cilj kroz suradnju stvoriti dodatne preduvjete za uključivanje većeg broja djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Dubrovačko-neretvanske županije u HandbALL IN program te im pružiti priliku za sudjelovanje u sportskim aktivnostima prilagođenih njima.

Ono što HandbALL IN pruža svakom djetetu jest individualizirani pristup unutar trening grupe, a ključ uspjeha predstavljaju asistenti u treningu. Upravo je to uloga koju dobivaju volonteri. Osim što nesebično pomažu i izdavajaju svoje vrijeme kako bi djeci s teškoćama u razvoju omogućili što kvalitetnije ispunjeno slobodno vrijeme – asistenti u treningu različitim načinima poticaja i razinama podrške pomažu djeci pratiti upute, izvršiti određene vježbe te se uključiti u igru i interakciju s ostalima. Iako poželjno, iskustvo u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju nije nužno za volontiranje. Priključiti se može svatko dobre volje, a važni su samo osmijeh na licu i želja za učenjem. Treninzi u Metkoviću odvijaju se u dvije grupe subotom ujutro (od 8 do 10h) na lokaciji Gradske športske dvorane Metković, a svi koji se žele pridružiti volonterskom timu mogu se javiti trenerici i voditeljici programa Romani Ćuže na kontakt broj: 095 590 2200.