Grad Metković potpisao Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom

Jučer je u Dubrovniku predstavnik Grada Metkovića potpisao Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.

U skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, pokrenuo je inicijativu potpisivanja Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.

Do sada su Povelju potpisali predstavnici 93 grada, a očekuje se da će se potpisom inicijativi pridružiti i ostali hrvatski gradovi. S obzirom da je Republika Hrvatska ratificirala Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i time pokazala predanost oživotvorenju prava osoba s invaliditetom, među kojima je i pravo na pristup javnim prostorima, uslugama i informacijama, inicijativa koja promiče Povelju je simbolički čin podizanja svijesti o potrebi promišljanja i primjene načela univerzalnog dizajna.

Potpisivanjem Povelje te uvažavanjem zahtjeva za univerzalnim dizajnom koji će javne ustanove učiniti pristupačnima osobama sa i bez invaliditeta, gradonačelnici izražavaju svoju predanost uklanjanju postojećih prostornih prepreka i promicanju pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom te iskazuju spremnost da sustavnim mjerama potiču ulaganje resursa u stvaranje okružja u kojima će javni prostori, javne usluge i komunikacije biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupni svim stanovnicima.