Emocionalni razvoj kod djece s teškoćama u razvoju

Povodom Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom sinoć je u prostorijama UOSI Prijatelj održano je predavanje Emocionalni razvoj kod djece s teškoćama u razvoju.

Posjetiteljima i osobe s invaliditetom pozdravio je predsjednik Udruge Antiša Puljević, a nakon njega obratila im se gradonačelnica Katarina Ujdur, koja je istaknula da će Grad Metković u narednom vremenu nastojati više pomoći osobama s invaliditetom.

Edukativno predavanje održala je psihologinja Maja Bonačić, koja je mnoštvom primjera ukazala na prepreke s kojim se susreću djeca s teškoćama u razvoju te pogreške koje rade roditelji u prepoznavanju simptoma i njihovih tretmana. Posebno je naglasila probleme pri dijagnosticiranju bolesti poput autizma i drugih poremećaja, gdje se simptomi teško uočavaju. Rekla je da nakon pet godina studiranja i sama nije znala dijagnosticirati poremećaje kod djece. Takve je vještine stekla je tek nakon tri godine doškolovanja uz pomoć različitih praktičnih tečajeva. Iz dosadašnje prakse zaključila je da djeci do pete godine treba samo igra kojom će postići senzornu integraciju. U tom razdoblju djeca razvijaju privrženost koju karakterizira specifičan tip socijalno-emocionalne veze upućene ka roditeljima. U ranoj životnoj dobi djecu je potrebno upućivati samo na igru, bez ikakvoga prisiljavanja prema zahtjevnim obvezama jer je majka priroda igru ostavila kao evolucijski potencijal. Nedostatak socijalnoga i emocionalnoga kontakta, koji dijete razvija igrom, može prouzročiti niz negativnih promjena u tjelesnim funkcijama. Važna vijest za roditelje je da uspjeh djeteta u školi ne ovisi o intelektu nego o sposobnosti emocionalne samoregulacije.

Preuzeto s metkovic.hr