Dodijeljeni ugovori udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom

Ministrica za demografiju,obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić dodijelila je u petak prijelazne ugovore predstavnicima 49 udruga koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom, a ukupna vrijednost tih ugovora je oko osam milijuna kuna.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijelazne ugovore potpisalo je s udrugama kojima uskoro završava ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a pokrivat će razdoblje od 29. listopada, odnosno od datuma važenja produžetka ugovora pa do dana sklapanja novog ugovora iz budućeg programa dodjele bespovratnih sredstava “Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom”, a zaključno s 28. veljače 2017.
Vrijednost troškova prijelaznih ugovora bit će predmet povrata iz sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja koji će biti objavljen u studenom 2016. Tim ugovorima pokrit će se svi troškovi koji osiguravanju provođenje aktivnosti vezano uz rad i plaće osobnih asistenata svih trenutnih korisnika koji su primali tu uslugu unutar dosadašnjih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.
Ministrica Murganić rekla je da će danas potpisane prijelazne ugovore aktivirati kako osobe s invaliditetom i članovi tih udruga ne bi ostale bez asistentske pomoći. “Cijela javnost zna koliko su asistenti neophodni osobama s invaliditetom radi zadovoljavanja njihovih osobnih životnih potreba, ali i radi njihovog uključivanja u njihov svakodnevni život”, naglasila je. Pojasnila je i da će svi asistenti koji su do sada imali ugovore i brinuli se o svojim osobama s invaliditetom to moći i dalje raditi.
Murganić je najavila i da će novi ugovori biti potpisani na dvije godine i bit će posljedica provedenog natječaja. Na novinarski upit kako komentira poreznu reformu i kritike vezane uz nju, odgovorila je da ta reforma ide u korist onima koji nisu i neće biti u “poreznim škarama”.
Voditeljica Udruge tjelesnih invalida Kaštela Biserka Trebec novinarima je rekla da je došla potpisati ugovor za nastavak osobne asistencije za njihovih 12 korisnika koji su na to do danas imali pravo. Pojasnila je kako će sada njihovih 12 korisnika moći i dalje imati pomoć osobnih asistenata za pomoć u kući, socijalizaciji i pomoći u samostalnom življenju.
“U Udruzi imamo dosta mladih korisnika koji koriste usluge osobne asistencije. Njima to znači da se mogu odvojiti od roditelja i svoje slobodno vrijeme provoditi na način kako to žele, a roditelji su oko četiri sata oslobođeni brige o svom djetetu”, istaknula je.
Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem prijelaznih ugovora predsjednica Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević kazala je da to za njihovih 13 korisnika znači nastavak usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom iz Karlovačke županije. Posebice se to odnosi za osobe s invaliditetom koje žive u ruralnim i teško dostupnim mjestima, kojima usluga osobnog asistenta omogućuje da obavljaju pojedine aktivnosti u onom trenutku kada to žele. Jurčević je pojasnila da se te aktivnosti osobnih asistenata odnose od pružanja osobne higijene i njege do svih aktivnosti bitnih za život osoba s invaliditetom. (Hina)