Dodijeljene nagrade „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu u 6 kategorija

21. svibnja 2019. u The Westin Zagreb održana je svečana dodjela Nagrada „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu na kojoj su proglašeni najistaknutiji poslodavci u šest kategorija. Poslodavci u konkurenciji otvorili su vrata svijeta rada osobama s invaliditetom, prepoznali različitost kao vrijednost i prilagodili radno okruženje u skladu s potrebama svojih zaposlenika – osoba s invaliditetom.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (dalje: Zavod), u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, proveo je drugu godinu zaredom projekt pod nazivom „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“.

U sklopu ovogodišnjeg projekta sudjelovalo je 26 tvrtki, u kojima su provedeni intervjui sa svakim od poslodavaca, te razgovori s 55 zaposlenih osoba s invaliditetom.

Na temelju evaluacije rezultata provedenih terenskih obilazaka, projektni partneri su ravnopravno donijeli odluku o pobjednicima.

Nagrade su dodijeljene najboljim poslodavcima u sljedećim kategorijama:

1. Mikro poslodavac: Znak tišine d.o.o. iz Zagreba,

2. Mali poslodavac: Naša djeca – tiskara d.d. iz Zagreba ,

3. Srednji poslodavac: Znanje d.o.o. iz Zagreba,

4. Veliki poslodavac: Ducal d.o.o. iz Jalžabeta,

5. Poslodavac iz Javnog sektora: Pomorski centar za elektroniku d.o.o. iz Splita te

6. Primjer dobre prakse: INA d.d. iz Zagreba

Ravnateljica Zavoda, Damira Benc istakla je nekoliko važnih rezultata projekta: širenje suradnje na otvoreno tržište rada, priliku za upoznavanje i razmjenu iskustava, iznalaženje zajedničkih rješenja za izazove s kojima se u praksi susrećemo te individualnu stručnu podršku za poslodavce u procesu zapošljavanja i uključivanja u rad osoba s invaliditetom.

„Tijekom provedbe, uvjerili smo se da je punopravno uključivanje osoba s invaliditetom na otvoreno tržište moguće, uz svijest o njihovim mogućnostima i poštivanju različitosti, uvažavanju te otvorenosti za rušenje predrasuda. Povezivanjem partnera, koji čine predstavnici javnih institucija, poslodavaca, civilnog društva i samih osoba s invaliditetom ostvarujemo zajedničke ciljeve, otvaramo put k otvorenom tržištu rada na kojem, sada iz iskustva možemo reći, ima mjesta za osobe s invaliditetom.“, navodi gđa Benc.

Osim Damire Benc, nagrade su predstavnicima najboljih poslodavaca uručili: državna tajnica Majda Burić, posebni savjetnik ministra rada i mirovinskog sustav Ante Vučić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ruža Hrga, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš te Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora za radne odnose i ljudske potencijale HUP – a.

Na svečanosti su sudjelovali i saborska zastupnica Ljubica Lukačić te ravnatelj HZMO – a Josip Aladrović.

Ovogodišnje izdanje „Poslodavca godine za osobe s invaliditetom“ podržala je UN-ova inicijativa za održivi razvoj Global Compact, najveća inicijativa za održivi razvoj i odgovorno poslovanje u svijetu, čiji je hrvatski nositelj Hrvatska udruga poslodavaca. Global Compact mrežu u Hrvatskoj je predstavila Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora za radne odnose i ljudske potencijale HUP – a.

Najboljim poslodavcima je uručeno autorsko djelo studenta s invaliditetom Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Antonia Rendulića, koji je tijekom dodjele predstavio svoj dosadašnji rad i umjetnički put.

Svečanu dodjelu uveličao je nastup Perice Mihaljevića, osobe s potpunim gubitkom vida, diplomiranog klavirista i profesora klavira.