Dan otvorenih vrata u Centru za socijalnu skrb Metković

Danas se obilježava Međunarodni dan socijalnog rada, te ga djelatnici Centra za socijalnu skrb Metković obilježavaju danom otvorenih vrata.

U centru, koji brine o stanovnicima na području Metkovića, Opuzena i općina Kula Norinska, Zažablje, Slivno i Pojezerje, djeluje 11 socijalnih radnika, psihologa i administrativno-pravnog osoblja. Centar, po Zakonu o socijalnoj skrbi, Obteljskom zakonu i drugima, pruža pomoć onima koju su došli u teškoću zbog raznih razloga.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb, Vatroslav Vugdelija, rekao je da su na Dan otvorenih vrata pozvani i ustanove i udruge s kojima surađuju na području pružanja socijalne skrbi.

– Došli smo na ideju da bi bilo dobro ne samo otvoriti vrata, nego i pozvati institucije i predstavnike ustanova s kojima mi svakodnevno surađujemo u našem socijalnom radu, jasno, na korist naših građana, odnosno, korisnika koji dolaze tražiti bilo koju pomoć. Mi kao surađujemo s drugim institucijama te imamo i izvanistintucionalnu skrb. Riječ je o udrugama osoba s invaliditetom, za starije i nemoćne, udruge i klubovi za liječenje ovisnika. Metković se s njima zaista može podičiti. S njima jako dugo surađujemo i oni pružaju socijalne usluge. To su Udruga Prijatelj, Udruga Leptirići, Udruga Otac Ante Gabrić za starije i nemoćne, Udruga DOBRA, Zajednica Pape Ivana XXII u Borovcima, Klok, Sigura za lječenje ovisnika o kocki, klub liječenih alkoholičara Sidro. Surađujemo s dobro s gradom, županijom, s Domom za starije i nemoćne, Obiteljskim domom Raguž… Htjeli smo danas pozvati svih njih na spontani, neformalni razgovor da vidimo kako još bolje surađivati – rekao je Vugdelija.

Pomoć Centra u dobivanju zajamčene minimalne nanade dobilo je oko 340 korisnika, uplate za pomoć i njegu oko 480, a dodatak za težu invalidninu oko 80, dok pri centru status roditelja njegovatelja ima 50 osoba.

– To je najčešće majka, koja ima status zaposlene osobe i ima radni staž i zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Dobije oko 2500 kuna za svoj rad i stalno je uz svoje dijete. To je najbolje što postoji trenutno u socijalnoj skrbi – rekao je Vugdelija.

 

preuzeto sa metkovic-news.com