Članovi udruge “Prijatelj” posjetili Sabor RH

Predstavnici Udruge Prijatelj ovih dana posjetili su Sabor, a o svojim dojmovima su napisali status na svojoj facebook stranici, koji prenosimo u cijelosti:
Ovako su svjedočili o našem posjetu Hrvatskom saboru:
Dr.Ivan Čelić,saborski zastupnik (HDZ)
„Danas sam primio članice i članove Udruge za osobe s invaliditetom “Prijatelj” iz Metkovića na čelu s predsjednikom g. Antom Puljevićem koji je predstavio brojne aktivnosti koje organiziraju kako bi osigurali bolju kvalitetu života osoba s invaliditetom u Dolini Neretve.
Susretu su nazočili i predsjednik Sabora RH dr. Božo Petrov, saborske zastupnice Ljubica Lukačić i dr. Ines Strenja-Linić, te saborski zastupnici Nikola Grmoja i Branko Bačić.
UOSI Prijatelj je svijetli primjer dobro organizirane udruge, koja realizira projekte koji su financirani s gradske, županijske i nacionalne razine. Osobama s invaliditetom potrebno je omogućiti puno uključivanje u društvenu zajednicu kada god je to moguće. Susret pun emocija s predstavnicima Udruge osoba s invaliditetom “Prijatelj” iz Metkovića u Hrvatskom saboru.“
Dr. Ines Strenja Linić, saborska zastupnica (MOST)
Susret pun emocija s predstavnicima Udruge osoba s invaliditetom “Prijatelj” iz Metkovića u Hrvatskom saboru.
„Predsjednik udruge Ante Puljević upoznao je saborske dužnosnike s rezultatima dosadašnjega rada, trenutačnim aktivnostima i potrebama udruge “Prijatelj” koja postoji od 2003. godine. “Udruga ima 236 članova i među brojnim aktivnostima bori se za edukaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, rekao je Puljević te naglasio kako je u udruzi zaposleno 14 osoba s invaliditetom.” Iskreno im čestitam na svim aktivnostima s ciljem vraćanja osmijeha na lice djece i mladih koji su do uključivanja u radne aktivnosti bili u osami svoga doma. Sada kreiraju, rade i doprinose svojoj zajednici. Njihovi predstavnici su danas bili sa nama kako bi nas podsjetili na našu obavezu u donošenju najoptimalnijih zakonskim riješenja koji će kvalitetu života osoba s posebnim potrebama podići na najvišu moguću razinu.“

Dajana ex Jelavić Čotić, gospođa koja je prva ostvarila status njegovatelja za svoga Tonća –tako je predstavljena u Hrvatskom saboru:
„Dobili poziv od naše udruge Prijatelj za posjet saboru srećom nismo odbili.Divan izlet za Zagreb,napokon u osobnom autu a ne u hitnim kolima iz kojih vidiš samo oblake,već nam je to bio doživljaj.Ulazak u zgradu sabora i prijem ljubaznih i nasmijanih lica (osjetiš se važan) smješteni smo u jednu od sala sa okruglim stolom na kojem su nas dočekale kartice sa našim imenima…ide kavica,dolaze političari…rukovanje i teče lagano razgovor,predstavljanje udruge ….Nakon toga razgledasmo još prostorija malo ćirili na sjednici(manji prostor neg na Tv-u ) slikavanje je obavezno i dobili smo poklone…Tek tamo gledajući sav taj raskoš Baščanska ploča i portreti od stoljeća sedmog shvatih koju smo priliku dobili, ušli u dio di se povjest stvara,puno se tog tamo događalo, daj Bože da bude bolje…Nek smo i mi to doživili.

Šta reći-Sretaš te ljude u gradu kao svoje sugrađane pozdraviš ih i oni tebe. I onda dođe dan kad vas pozovu da budete njihovi gosti u njihovim radnim prostorijama i onaj odnos od uljudnog pozdravljanja i odzdravljanja se htjeli ne htjeli promjeni. Sam dolazak pred zgradu Hrvatskog sabora mijenja vaše ponašanje,mijenja vaše osjećaje. Postajete odgovorniji. Sve vam je organizirano ,sve vam kazuju ,gdje će te, šta će te. Odvedu vas u dvoranu gdje će biti prijem a ono na stolu stoje natpisi sa našim imenima i prezimenima. Natpis sadrži grb Republike Hrvatske,natpis Hrvatski sabor i naša imena. Normalno da smo ih ponijeli svojim kućama kao uspomenu .I onda ono glavno. Jedan po jedan dolaze naši domaćini gospodin dr.Ivan Čelić, gospođa dr. Ines Strenja Linić, gospođa Ljubica Lukačić, gospodin Branko Bačić, gospodin Nikola Grmoja i onda gospodin dr. Božo Petrov, predsjednik sabora u društvu pročelnice svog kabineta gospođe Petre Mandić. Tijek sastanka opisali su gospodin Čelić i gospođa Strenja Linić. Nemamo šta dodati. Njihove reakcije kao i reakcije gospođe Ljubice Lukačić, kao i gospodina Branka Bačića ,dali su nam najbolju potvrdu ispravnosti onoga što radimo. Normalno da su ono što radimo vrlo pozitivno komentirali i naši Metkovci gospoda Petrov i Grmoja . Ipak na mene je najupečatljivije djelovala diskusije gospođe Petre Mandić. Naime impresionirana onim što je čula zatražila je dopuštenje da naše podatke ustupi udrugama u Rijeci kojima bi po njezinom mišljenju naša iskustva i savjeti dobro došli. Zar ima bolje potvrde onog što radite.

Ovom prilikom zahvalio bi se našem domaćinu dr.Boži Petrovu ,predsjedniku Hrvatskog sabora.dr.Ivanu Čeliću, zastupniku u Hrvatskom saboru koji nas je pozvao u ovaj posjet.,gospođi Petri Mandić, pročelnici kabineta, gospođama Ljubici Lukačić, dr.Ines Strenja Linić te gospodi Nikoli Grmoji i Branku Bačiću. Posebna zahvala djelatnicama u Službi protokola koje su oko nas „zujale“ kao pčelice Maje i trudile se da se ni jednog trenutka ne osjetimo nelagodno. Sabor je i ono što se ne vidi na televiziji ,a to je puno prihvatljivije. Što bi rekao moj kolega Ramiz Durmić iz Labina „Ugodno je biti član UOSI “PRIJATELJ“ Metković“.”