UOSI “Prijatelj” je ponosni sponzor projekta Metkovske face u ‘street artu’

Kako bi se metkovska pročelja i javni prostori oživjeli i obogatili te ujedno naši znameniti sugrađani dobili spomen-obilježja koja nemaju, a zaslužuju, Udruga mladih ‘Kolektiv’ odlučila je postaviti siluete poznatih Metkovaca i postaviti ih na pročelja zgrada u dijelovima grada u kojima su živjeli.

– Crteže je prema fotografijama izradio grafički dizajner i ilustrator Miroslav Mrva iz Zagreba, a Projekt, čiji je autor i voditelj naš član Ivan Volarević, financiran je sredstvima Dubrovačko-neretvanske županije te ostvaren uz sponzorstvo Udruge osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’ te tvrtke Metalcolor Batinović, na čemu im zahvaljujemo – kažu u ‘Kolektivu’.

U ulici Ivana Gundulića postavljena je silueta Ivana Slamniga na pročelju zgrade u kojoj je kraći dio svoga života proveo taj znameniti hrvatski pjesnik i rođeni Metkovac. Taj značajni književnik, prevoditelj, književni znanstvenik, esejist, sveučilišni profesor i komparatist u svojim brojnim djelima proze i poezije često pronalazi inspiraciju u rodnom Metkoviću te neretvanskom kraju.

U ulici Stjepana Radića postavljena je silueta Obrada Gluščevića na rodnoj kući toga znamenitog hrvatskog redatelja. Taj je ugledni glumac, kazališni, televizijski i filmski redatelj i scenarist u svojim vrijednim ostvarenjima često tražio inspiraciju u neretvanskom kraja i rodnom Metkoviću, a ostao je zapamćen i kao jedan od inicijatora i sudionika početka gradnje najznačajnije kulturne ustanove grada Metkovića – Gradskoga kulturnog središta, tj. nekadašnjega Doma kulture.

Na raskrižju Puta Narone, poznatije kao Crni put, i Ulice Neretvanskih gusara, u kojoj je većinu svoga života provela znamenita Metkovka Iva Petrušić, postavljena je njezina silueta. Ta znamenita i skromna dobrotvorka, zbog svoje nesebičnosti i da u svakome trenutku pomogne svojim posebnim vještinama, bila je srce i duša našega grada tijekom druge polovine 20. i početka 21. stoljeća, a glasovita i izvan Metkovića i doline Neretve.

U ulici Andrije Hebranga postavljena je silueta Stojana Vučičevića, nedaleko kuće u kojoj je dio života proveo taj znameniti hrvatski pjesnik, putopisac, prevoditelj i novinar koji je je u svojim djelima često pronalazio inspiraciju u svom neretvanskom kraju i Metkoviću.

Izvor: www.metkovic.hr