Spomen dan na Vukovar

Preuzeto s metkovic-news

Sinoć su u gradskom parku gorile svijeće koje su građani Metkovića upalili za duše Vukovara, nevino izgubljene u pohodu nekoga tko je htio tuđe. Neka se ne zaboravi, to je poruka koja je svijetlila u gradskom parku. Križ i Vukovar, ispisan svijećama za žrtve, za tužne ljudske sudbine, za uplakane majke i za Mitnicu i za Ovčaru. Neka se ne zaboravi. I neće se zaboraviti i ne smije se zaboraviti. Sinoć, po jedanaesti put održan je komorni program za Grad heroj u organizaciji Udruge Prijatelj i Prijateljice socijalne zadruge kojeg su izveli članovi MAK-a i Klapa sv. Nikole. Program je vodila Jadranka Bulić, a osmislio Vatroslav Vugdelija.

Kako je nadahnuto napisao naš pokojni kolega novinar i pjesnik, Siniša Glavašević:

PRIČA O GRADU

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

I zato Grad – to smo mi koji ne zaboravljamo upaliti svijeću koja svijetli da se ne zaboravi… i svijetlit će, za herojski GRAD VUKOVAR.

Kako metkovske svijeće u parku svijetle: