62000 svijeća za Vukovar od "Prijatelja" iz Metovića

U Slobodnoj Dalmaciji je izašao članak o projektu Udruge Prijatelj pod sloganom “Upalimo malo svjetlo da ne bismo proklinjali tamu”.

Udruga osoba s invaliditetom “prijatelj” iz Metkovića već petu godinu za redom organizira proizvodnju svijeća koje se zatim distribuiraju i pale diljem Hrvatske u spomen na tragediju Vukovara 18. studenog. Članovi i volonteri udruge “Prijatelj” ove godine planiraju proizvesti 62 tisuće svijeća koje će se zapaliti u 36 gradova u pet županija i to Duborvačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko -senjskoj i Šibensko-kninskoj, pod sloganom “Upalimo malo svijetko da ne bi proklinjali tamu”.

Volonteri iz šestog razreda

Korisnici Udruge invaida “Prijatelj” i volonteri, a oni su učenici 6. razreda OŠ Stjepana Radića, izrađuju svijeće na posebnom stroju, da bi ih kasnije sklapali u finalni proizvod-lampion. Sve se radi pod vodstvom voditelja radionice Darija Mandića i edukatorice parafina Melanije Rakić.

Jedna od članica “Prijatelj” je i VeselaVištica. Kad ne izlijeva svijeće, ona radi u suvenirnici Udruge, gdje se prodaju rukotvorine izašle iz ove radionice. Riječ je o suvenirima karakterističnim za dolinu Neretve, koji su izrašeni u različitim tehnikama.

-Sretna sam što će se naše svijeće paliti 18. studenog u spomen na stradanje Vukovara – rekla je Vesela Viptica.

-UOSI “Prijatelj” tradicionalno organizira izradu svijća u našoj radinici u kojoj su zaposlene osobe s inavliditetom i volonteri.

Prihod od prodaje uplaćuje se Gradu Vukovaru, kazao je predsjednik Udruge Antiša Puljević, naglašavajući da je prošle godine na takav način skupljeno 75.500 kuna koje su uplaćene Vukovaru, za djecu kojoj je potrebnan asistent u nastavi.

Dio prihoda za  Škabrnju

Ove će se godine prikupljeni novac od distribucije svijeća uručiti potrebitima u Vukovaru i Škabrnji. Projekt “Moje svijetlo za moj Vukovar” financiralo je mistarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koje inače potpomaže i ostale aktivnosti Udruge invalida “Prijatelj”.

Tekst autora Stanislava Solde preuzet iz tiskovine Slobodna Dalmacija.