“21.03.2014. NOSITE RAZLIČITE ČARAPE“

21.03.2014. NOSITE RAZLIČITE ČARAPE

Prvi dan proljeća, 21.03.2014., se također slavi kao “Svjetski dan sindroma Down“. Taj datum (21/3) predstavlja 3 kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za osobe s Down sindromom.

Usvajanjem odluke 10.studenoga 2011., Ujedinjeni narodi su prihvatili predloženu rezoluciju, te time iskazali podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Hrvatska zajednica za Down sindrom (HZDS) djeluje na području Republike Hrvatske kao krovna organizacija udruga ( Zagreb, Split, Čakovec, Rijeka, Zadar, Osijek, Dubrovnik). Jedan od ciljeva Zajednice je unapređenje kvalitete življenja djece i mladih s Down sindromom (DS), posebno kroz njihovo edukacijsko uključivanje u društvenu zajednicu od najranije dobi.

Down sindrom pogađa sve rasne skupine i može se pojaviti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Postoji preko pedeset karakterističnih obilježja Down sindroma. Njihov intezitet se razlikuje od osobe do osobe. Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne. 30-60% osoba ima srčane greške, 20% osoba ima endokrinološke probleme (najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde). Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine.

Kod osoba sa Downovim sindromom prisutno je i intelektualno oštećenje različitog stupnja. Bez obzira koliko oboljenja ili poremećaja je prisutno, ova djeca trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke (defektološki i logopedski tretmani, fizikalna terapija) te posebne metode učenja. Ovaj poremećaj vrlo je kompleksan i zahtjeva  veliku angažiranost cijele obitelji.

Udruga PRIJATELJ poziva sve građane Grada Metkovića, da dana 21.03.2014., pričaju o Svjetskom Down sindrom danu, a to možemo učiniti tako da nosimo čarape… ALI NE BILO KAKVE ČARAPE… nego vedro obojane različite čarape, ili čak tri čarape za tri kromosoma. To je jako jednostavno za napraviti, bez obzira da li ste kod kuće, u vrtiću, u školi, na poslu ili bilo gdje. Ako vas pitaju zašto danas nosite različite čarape, recite svima da na bar jedan način želite stvoriti jedinstveni globalni glas za zalaganje prava, inkluziju i dobrobit osoba sa sindromom Down.

Danijela Raič, bacc.ocup.th.