Revija filmova za osobe sa invaliditetom

Revija filmova za osobe sa invaliditetom sa Bosifesta prvi put u Crnoj Gori. Nevladina organizacija „Nova šansa u Novom“ u saradnji sa NVO Hendi Info Centar Koloseum, koja već pet godina organizuje Internacionalni festival filmova osoba sa invaliditetom (OSI) BOSIFEST, prirediće 2. i 3.travnja u Herceg Novom, prvi put u Crnoj Gori, Reviju filmova sa tog festivala.

– Na repertoaru će biti sedam filmova koji su ranije prikazivani na Bosifestu, a selekciju je napravio direktor ove značajne i jedine manifestacije te vrste u Jugoistočnoj Evropi Darko Ivić. Reviju otvara film LUCY koji govori o svijetu autizma, a 2. travanj je i Dan osoba sa autizmom. Zadovoljstvo je da smo, uz pomoć gospodina Rista Raca iz beogradske opštine Stari grad, uspjeli da ostvarimo ovu saradnju sa Bosifestom koji već pet godina uspješno opstaje i na kome je do sada prikazano oko 180 filmova,- rekla je na konferenciji za novinare predsednica NVO „Nova šansa u Novom“ Vesna Odalović. Ona je dodala da svi treba da vide kako žive ljudi sa invaliditetom u svetu, kako se snalaze, koliko i na koji način im države pomažu. Podršku manifestaciji dali su i direktori škola i fakulteta u Herceg Novom čiji će, kako je dogovoreno, učenici i studenti organizovano doći na projekcije filmova. Projekat se realizuje iz sredstava dobijenih od igara na sreću i podržan je od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 

– Revija filmova sa Bosifesta je veoma ambiciozan projekat kojim Herceg Novi, kao grDSC05287ad festivala, dobija još jedan. Ovo je pilot projekat kome ćemo i na XXVIII Filmskom festivalu Herceg Novi Montenegro film festivalu pružiti punu ne samo logističku već i kreativnu podršku , rekao je jedan od dugogodišnjih organizatora a sada I umjetnički direktor Hercegnovskog filmskog festivala producent Zoran Živković.

 

Tokom Revije, pored LUCY, biće prikazani filmovi, TEN TO FOUR, HROMOZOM 5, PORTRET EMOCIJA, TUŽNA NOGA, DNEVNICI KOLICA i KORAK NAPRED. S obzirom da če na reviju doći predstavnici NVO iz okruženja planira se sumiranje utisaka sa raevije i razmena iskustava na okruglom stolu po završetku manifestacije. Revija će biti održana u Dvorani „Park“ u Herceg Novom u čijem će foajeu, kao prateći program, biti organizovana i izložba slika koje su nastale u Digitalnoj štampariji. BOSIFEST je osnovan sa ciljem da se ukaže na stvaralački rad i mogućnosti OSI i širenje poruke da i one treba da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Festival podstiče donošenje mera za ravnopravno učešće i integrisanje OSI u društvo, daje doprinos upoznavanju javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda.

 

DSC05288Na šest godina uspješnog rada NVO“Nova šansa u Novom“ podsjetila je predsjednica Upravnog odbora ove organizacije Duica Grubač. NVO je osnovana u maju 2008.godine sa ciljem pružanja pomoći OSI – od psiholoških radionica preko radnog osposobljavanja do zapošljavanja. Projekti su se nizali sa potrebama mladih koji su se u velikom broju okupili. Svaki uspeh bio je novi podstrek Vesni Odalović da konkuriše za nove projekte. Tako je kroz projekat „Naša ID kartica“, i uz podršku Opštine Herceg Novi, otvorena prva digitalna štamparija u Crnoj Gori. U njoj je na početku radilo sedam mladih sa invaliditetom. Sada ih je četvoro i potpuno su osposobljeni za rad na savremenim uređajima, a Saša Odalović je i diplomirao za grafičkog dizajnera na IT Akademiji, rekla je Grubač i dodala da je usvojen Strateški plan ove NVO do 2015. godine i da se sa uspehom ostvaruje. Istakla je i čanstvo „Nove šanse u Novom“ u brojnim regionalnim asocijacijama NVO koje okupljaju osobe sa invaliditetoma koje rezultira brojnim novim projektima čija se realizacija ,na obostrano zadovoljstvo,očekuje tokom ove i narednih godina. Na otvaranje ovog festivala pozvani su i predstavnici naše Udruge, te su jučer posjetili Herceg Novi. Inače sa NVO Nova Šansa u Novom smo prijavili projekt prekogranične suradnje, a rezultate očekujemo u lipnju.

10155557