U 2024. godini predviđeno 155 milijuna eura i 14 tisuća korisnika usluge osobne asistencije

U četvrtak, 23. ožujka 2023. u saborsku je proceduru ušao prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji, kojim se po prvi put uvodi usluga osobnog asistenta kao zakonski zajamčenog prava za gotovo 14 tisuća osoba s invaliditetom.

Osnovni cilj zakonodavnog prijedloga je osiguranje veće socijalne uključenosti korisnika te prevencija njihove institucionalizacije.

Prijedlog zakona omogućava da gotovo 10 tisuća korisnika više nego sada koristi usluge osobnog asistenta, a fond sati koji će im biti na raspolaganju bit će dvostruko veći, s tim da će raspored dogovarati sami korisnici ovisno o svojim životnim potrebama.

Osim većeg obuhvata korisnika, zakon uspostavlja održivost usluge jer će po prvi put novac za uslugu osobnog asistenta biti osiguran u Državnom proračunu. Do sada je novac osiguravan projektno što nije bilo održivo. Procjenjuje se da će se za provedbu zakona za usluge osobne asistencije samo u ovoj godini utrošiti 61 milijun eura, a u idućoj godini 155 milijuna eura.

„Poruka ove Vlade je jasna – osobe s invaliditetom i njihov status u društvu naš su prioritet sada i u budućnosti. Hvala svim udrugama, pojedincima i osobama s invaliditetom koji nam svojim savjetima, prijedlozima i kritikama pomažu unaprijediti sustav. Proces nije gotov. Dijalog nastavljamo u okviru rasprava u Sabora i vjerujem da ćemo zajedno doći do najboljeg mogućeg rješenja“, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Slušajući potrebe korisnika, važno je istaknuti kako je i prijedlogom zakona propisano da će pravo na osobnog asistenta imati i osobe s invaliditetom čiji je roditelj njegovatelj samohrani roditelj ili ima više osoba s invaliditetom u obitelji. Za to je sada propisan prijedlog procedure po kojoj će se procjenjivati potreba za pojedinačnog korisnika.

Predviđeno stupanje na snagu Zakona je 1. srpnja ove godine, a uskoro će javnosti biti predstavljen nastavak Reforme sustava socijalne skrbi, odnosno faza II, koja će obuhvaćati cijeli paket zakona, uključujući Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi i Zakon o inkluzivnom dodatku.

Preuzeto s https://mrosp.gov.hr/