Socijalna zadruga ‘Prijateljica’: Najbrži put do zapošljavanja osoba s invaliditetom je samozapošljavanje

“Cilj Zadruge je osigurati osobama iz ranjivih skupina društva ravnopravnu poziciju na tržištu rada, jer upravo oni zbog smanjenih sposobnosti nemaju mogućnosti biti ravnopravni s ostalima”, kaže upraviteljica Zadruge Matea Dragobratović.

Socijalna zadruga Prijateljica nastala je iz Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj – Metković, s ciljem okupljanja osoba s invaliditetom kroz samozapošljavanje. Shvativši da im državne institucije neće uvijek moći pomagati i sufinancirati zapošljavanje članova, registrirali su socijalnu zadrugu, dakle odlučili su svoju šansu potražiti kroz socijalno poduzetništvo. Prijateljica socijalna zadruga osnovana je 2011. godine, djeluje na području Metkovića i Opuzena gdje živi 526 osoba invaliditetom. U zadrugu je učlanjeno 13 zadrugara od kojih je osam osoba s invaliditetom koji se bave izradom suvenir i recikliranih svijeća. Specifičnost zadruge je u tome što će se u njoj pored dosadašnjih članova pojaviti i druge fizičke osobe koje prepoznaju vrijednost inicijative i potencijale uključivanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina u proizvodnju kvalitetnih i traženih proizvoda.

Posao i dostojanstvo

Plan Zadruge je kroz nadolazeće vrijeme dio svojih aktivnosti u potpunosti prepustiti na korištenje djelatnicima zadruge. Uz osobe s invaliditetom žele se zapošljavati i visoko obrazovane mlade, bivše ovisnike i dugotrajno nezaposlene žene, a aktivnosti koje će provoditi zadrugari definirati će se od samih zadrugara.

“Cilj zadruge je osigurati osobama iz ranjivih skupina društva ravnopravnu poziciju na tržištu rada, jer upravo oni zbog smanjenih sposobnosti nemaju mogućnosti biti ravnopravni s ostalima. Osobe s invaliditetom ne uključuju se sto posto, uvijek netko drugi za njih nabavlja sredstva, ali kroz obuke u UOSI ‘Prijatelj’ uočilo se da je socijalna zadruga bolje rješenje, gdje će zadrugari sami preuzeti stvari u svoje ruke, sami upravljati sa svojim dobrima, sami biti svoji poslodavci. Kroz ovu i iduću godinu Zadruga je prema svom planu i programu rada donijela razvojni projekt – ‘Svjetlost svijeća’, koji se oslanja na velike nedovoljno iskorištene potencijale otpada plastike i svijeća. Riječ je o projektu zbrinjavanja otpada od nadgrobnih lampiona“, rekla nam je Matea Dragobratović, upraviteljica socijalne zadruge ‘Prijateljica’.

Reciklažom do zapošljavanja

U sklopu projekta ‘Svjetlost svijeća’ s partnerom Udrugom ‘Prijatelj’ napravljeno je 15 kontejnera od kojih je šest postavljenih na groblje u Metkoviću, a ostali su prema potrebi i zahtjevima iz okolnih općina postavljeni na grobljima u okolici Metkovića. Postupak rada s lampionima je sljedeći: svakih sedam dana se obilaze groblja po dolini Neretve. Sakupljaju se lampioni koji su ostavljeni u prethodno postavljenim željeznim kontejnerima. Nakon što se s groblja pokupe lampioni, dovozi ih se u radionicu gdje se vrši postupak odvajanja plastike od poklopaca i od parafina. Plastika se reže, sortira u vreće po bojama, te ide na mljevenje tako da od jedne velike vreće plastike dobije šaku mljevenih granula plastike, a parafin se ostavlja sa strane kao i iskoristivi i neoštećeni poklopci. Poklopci se čiste, ispiru, te oni koji nisu oštećeni idu ponovno u uporabu, a oštećeni se bacaju. Da bi dobili iskoristivi parafin, tope ga u fritezama i od njega nastaju nove svijeće, ulošci za nadgrobne lampione, mirisne svijeće, rezbarene svijeće.

Aktivni angažman OSI populacije

Uz postojeću reciklažu svijeća i proizvodnju novih, cilj zadruge je krenuti u proces sakupljanja korištenih sapuna. Planiraju postavljanje malih plastičnih kontejnera u hotele, u koje bi osoblje svakodnevno odlagalo iskorištene sapune. Jednom tjedno obilazili bi se svi objekti i sakupljali iskorišteni sapuni za daljnju obradu. Planiraju i program za samozapošljavanje, tzv. socijalnu farmu, gdje bi se osobe s invaliditetom educirale za rad na poljoprivrednim kulturama, uzgoju životinja i slično.

Kao što naglašava Matea Dragobratović, bez aktivnijeg angažmana samih osoba s invaliditetom sve ostaje samo slovo na papiru. Žele ukazati da svatko kome se pruži prilika i jednaka šansa može od svoga rada i dostojno živjeti.

Prijateljica, mala 1

Prijateljica, mala 2

Prijateljica, mala 3

 

Preuzeto sa www.in-portal.hr