Projekt „UPALIMO MALO SVJETLO DA NE BI PROKLINJALI TAMU” pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade, gđe. Jadranke Kosor

Sedmu godinu za redom Udruga osoba s invaliditetom „PRIJATELJ” Metković, zajedno sa svojim partnerima udrugama okupljenim u Mrežu udruga osoba s invaliditetom Dalmacije provodi projekt pod nazivom „UPALIMO MALO SVJETLO DA NE BI PROKLINJALI TAMU” Moje svjetlo za moj Vukovar. Projekt ima tri segmenta i to mu daje izuzetnu važnost, koja je prepoznata u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koji je evo već treću godinu sponzor ovog projekta.

Projekt smo 2005. godine počeli provoditi u gradu Metkoviću, a već 2006. godine proširili smo izvođenje na dolinu Neretve. 2007. godine projekt provodimo u suradnji s lokalnom upravom na području Dubrovačko-Neretvanske županije, a 2008. godine uz pomoć Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije provodimo ga i u Splitsko-Dalmatinskoj županiji. Već te, a i slijedeće godine sponzor projekta je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Prošle 2010. godine projekt smo proveli u trideset i šest lokalnih sredina i to od Konavala pa do Gospića i Senja, dakle u pet primorskih županija. Napravili smo i podijelili u svakoj sredini po 1.700 svijeća – lampiona,  dakle 62.000 svijeća koje je financiralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Koja su tri dijela ovog projekta? Prvi s kojim smo i krenuli je sprječavanje zaborava na herojske dane našeg Domovinskog rata, a pogotovu grada heroja – grada simbola junačkog otpora našeg naroda našeg Vukovara. Drugi dio koji se rodio iz prvog je izrada svijeća u vlastitoj radionici, gdje osobe s različitim vrstama invaliditeta izrađujući svijeće za ovaj Spomen dan, dobivaju osjećaj ravnopravnosti s ostalim građanima. Uz pomoć lokalne zajednice nabavili smo strojeve za izradu svijeća i na taj način udarili temelje zapošljavanju osoba s invaliditetom u našoj lokalnoj sredini dolini Neretve. Treći dio ovog projekta ima humanitarni karakter. Naime, na mjestima obilježavanja Spomen dana 18. studenog svijeće nudimo građanima, a oni se svojim dobrovoljnim prilozima uključuju u humanitarni dio akcije. Prve dvije godine ovog dijela projekta 2007. i 2008. prikupili smo po 36.000 kuna i odnijeli ih u Vukovar u Centar za socijalnu skrb. 2009. godine gradonačelniku grada Vukovara uručili smo ček na 75.000 kuna koje smo preko „Zaklade kap za slap” namijenili učenicima s teškoćama u razvoju za asistente u nastavi. 2010. godine u ovaj dio projekta uključili smo i Škabrnju, pa smo Vukovaru donirali 55.600 kuna a Škabrnji 24.000 kuna.

Budući se ove 2011. godine obilježava 20 godina od pada i okupacije Vukovara naumili smo projekt provesti u 100 gradova  i općina i u svakoj sredini zapaliti po 1.700 svijeća. Projekt bi proveli u suradnji s lokalnim zajednicama i obrazovnim ustanovama koje su nam i do sada pružale veliku potporu. Projekt bi i dalje imao tri dijela kao i do sada: spomen obilježavanje, socijalizaciju OSI i humanitarni dio.

Medijska pokrivenost ovog projekta do sada je bila na visokom nivou, jer svaku svijeću prati prigodni letak, a u svakoj sredini izvjesimo plakate i preko lokalnih medija pisanih i slušanih pozovemo građane na mjesta obilježavanja.

Ovim putem zahvaljujemo predsjednici Vlade, gospođi Jadranki Kosor na pokroviteljstvu koje nam  je ujedno i priznanje i poticaj da smo na pravom putu u podizanju kvalitete života za sve osobe s invaliditetom u RH.